Societat

Societat

Rellançar la Cisa

La parròquia de Premià de Dalt vol rehabilitar la masia del santuari que inclourà, entre d'altres, la reobertura del restaurant

S'escollirà una família perquè hi visqui, mantingui l'espai i gestioni el servei del menjador

La parròquia de Premià de Dalt vol rellançar i recuperar l'activitat al santuari de la Cisa. Per fer-ho realitat, ja té enllestit un projecte de rehabilitació de la casa de l'ermità, l'immoble que, paret per paret, és al costat de l'ermita. Aquesta reforma –que preveuen que intervingui en una superfície d'un 456 m²– es divideix en diversos puntals: d'una banda, es vol recuperar el restaurant –tancat des del 2016–, que seria a la planta baixa de la casa, en un espai d'uns 100 m². Aquesta intervenció també farà que se'n rehabiliti la cuina. També a la planta baixa, en aquest cas al vestíbul, hi han projectat una sala per a visitants, on es vol contextualitzar el santuari amb l'exhibició dels exvots o els vestits de la Mare de Déu, i que es pugui usar com a sala d'exposicions. L'espai també servirà per comprar-hi records de l'ermita. Al soterrani de la masia s'hi adaptarà un espai que farà de sala d'actes, amb la capacitat d'un centenar de persones. Finalment, a la primera planta hi habilitaran les dependències perquè hi visquin els masovers.

Precisament, el segon gran puntal per rellançar la Cisa implica recuperar la figura del masover, instaurada des del segle XVI. Tot i que l'anterior es va jubilar l'any passat, el cert és que fa uns 25 anys que ningú no viu en aquestes instal·lacions i la intenció és que s'hi instal·li una família que també s'ocupi del manteniment de l'espai i de la gestió del restaurant. “Tenim una quinzena de famílies interessades per aquest lloc”, explica mossèn Josep Colomer, rector de la parròquia de Premià de Dalt i capellà del santuari de la Cisa, que comenta que “són famílies de la comarca amb experiència en el món de la restauració”.

En aquest sentit, Colomer descarta que s'hi puguin instal·lar “grans cadenes de restaurants” i posa com a condició per a aquest lloc el fet que traslladin la seva residència a la Cisa. “Interessa que el santuari funcioni, perquè cada dia hi ve gent, ja sigui a peu, en bicicleta o en família”, assegura el mossèn, que ja avança que si les previsions es compleixen les obres de rehabilitació “haurien de començar i acabar aquest mateix any”. L'import d'aquestes obres puja a cap a 260.000 euros sense IVA.

La deixa

Aquesta obra es pot finançar gràcies a la deixa que la darrera descendent de mossèn Pere Ribot va fer a la parròquia de Premià de Dalt quan es va morir, el 2014. Es tracta d'una casa de Vilassar de Mar que la finada va donar perquè es poguessin sufragar les obres de rehabilitació del santuari de la Cisa. Finalment el mossèn recorda que la intenció de convertir la Cisa “en alguna cosa més que un ermita” prové d'una idea que va llançar l'exbisbe auxiliar de Barcelona, Joan Carrera, durant la celebració del mil·lenari de l'indret, el 1995.

LA XIFRA

260.000
euros
sense IVA és el pressupost aproximat per a la reforma de la masia del santuari de la Cisa de Premià de Dalt.

LA FRASE

Interessa que el santuari funcioni perquè cada dia hi ve gent, ja sigui a peu, en bicicleta o en família
Josep Colomer
Rector de la parròquia de Premià de Dalt i capellà de la Cisa

Descongestionen el carrer

La reforma del conjunt del santuari de la Cisa ve acompanyada del començament de les obres que l'Ajuntament de Premià de Dalt fa per descongestionar el carrer –que també du el nom de la Cisa– i que connecta el municipi amb el santuari i Vilassar de Dalt. Es preveu que el projecte abasti un total de dos quilòmetres però les obres es faran per trams i per fases. Primer, s'actuarà des de la Riera de Sant Pere fins al torrent de can Pau Manent. Les obres inclouen, entre d'altres, la urbanització del torrent, des del carrer de la Cisa fins al passatge Manent. Per al carrer de la Cisa, preveuen fer les voreres i el vial a un sol nivell, i col·locar-hi arbrat i mobiliari urbà. També en substituiran l'enllumenat públic i hi posaran una xarxa de clavegueram nova. Després continuaran dotant aquest carrer de plataforma única. En el tram de més endavant, i fins a arribar a Vilassar de Dalt, la intenció del govern municipal és ampliar-ne les voreres. Paral·lelament, l'Ajuntament ha llogat l'espai que ocupava l'antic garden de Can Botey, d'uns 3.000 m², per fer-hi unes 50 places d'aparcament i habilitar-hi una zona verda. Tota l'operació tindrà un cost d'un milió d'euros i confien enllestir-la abans del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona