Societat

Festes i tradicions

El Brut i la Bruta tornen a avançar el carnaval a Torà

Arriba un dels carnavals més antics i matiners del país

El Brut i la Bruta són els dos gegants que donen nom a la celebració, hereva de l'antiga festa de la Llordera, recuperada a principis dels 90

Invariablement, una setmana abans que la resta del país es posi la màscara, Tora enceta les festes de carnaval. La XXVIII edició del Brut i la Bruta comença avui al matí amb rua infantil capitanejada pels petits bruts i brutes del CEIP Sant Gil i de la llar d'infants El Jardí. A la nit hi haurà festa al pavelló poliesportiu amb la música de PD Croks i MDF.

El cos central de la festa del Brut i la Bruta arrencarà demà (16.30 h) amb una trabucada, el pregó i l'entrega del premi al millor balcó. El concurs de decoració de balcons gira enguany entorn a la música. I tot seguit, la millor sàtira toranesa s'apoderarà de la plaça.

En acabat, el Bonic i la Bonica iniciaran el seguici amb un primer ball de gala al so dels violins i sense la intervenció burleta del Brut i la Bruta. A continuació es faran els balls dels gegants, iniciant així la rua pels carrers que s'anirà aturant a cada plaça per fer el ball pla de Torà. El Brut i la Bruta recorreran els carrers empaitant la quitxalla i mofant-se del ball del Bonic i la Bonica, que, vestits amb les millors gales, aniran al davant, dansant al so dels violins. La rua finalitzarà al poliesportiu, on hi haurà la botifarrada popular (amb entrepans de botifarra negra, és clar), el gran bingo i la nit de disfresses, amb Tapeo Sound System, Pai Pai Band i Albercoks. Els petits també tindran la seva gresca demà dissabte. A les 12 del migdia començarà al convent de Sant Antoni de Pàdua la festa del carnaval infantil, on hi haurà l'espectacle d'animació a càrrec d'Albert Show.

De la Llordera al Brut i la Bruta

M.J.R.

La festa de la Llordera era una dansa carnavalesca que se celebrava a Torà el dijous gras des de mitjan segle XVIII. Amb l'inici de la Guerra Civil es va suprimir. No va ser fins a l'any 1990 que un grup de joves toranesos van iniciar la recuperació del ball de la Llordera i, de passada, el caràcter popular de la festivitat. Una de les primeres coses que es va decidir va ser el canvi de data del dijous llarder al cap de setmana anterior al carnaval oficial. El motiu pel qual no es va decidir celebrar el carnaval en la data oficial va ser la proximitat amb Solsona, on ja, en aquest moment, s'hi celebrava un carnaval totalment consolidat. També es va produir un canvi de nom, de festa de la Llordera a festa del Brut i la Bruta, utilitzant només el nom de la Llordera com a afegitó. La festa conté un ingredient molt vinculat a la tradició catalana gegantera amb una sèrie de personatges que dansen, com són El Brut, la Bruta, el Bonic, la Bonica, el Sargentet i el Brau Constantí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat