Societat

La Ràpita tira a terra la creu franquista

Cultura certifica que l'element no està afectat per la declaració de BCIN

La creu franquista de la Torreta, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), ja és història. Ahir al matí, sense cap avís previ, operaris municipals la van tirar a terra. El consistori l'ha retirat en compliment de la llei de memòria històrica i després d'haver rebut la notificació de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de les Terres de l'Ebre, que ha certificat que l'element no està afectat per la declaració de bé cultural d'interès nacional que protegeix la torre de Guardiola, on estava adossat, dalt d'un turó als afores del municipi.

L'informe va autoritzar a eliminar la creu puntualitzant que l'actuació “no malmeti el monument” i apuntant que “cal que la intervenció parcial a la torre i ajustada a l'àmbit de la creu permeti una lectura harmònica i global del bé”.

La decisió ha arribat després del dictamen del Memorial Democràtic, que va certificar que la creu era un monument franquista col·locat en memòria dels caiguts per Espanya i “per celebrar la victoria del bàndol franquista”. L'alcalde, Josep Caparrós, recorda l'obligació de les administracions “de retirar de l'espai públic els símbols d'enaltiment del franquisme”. “És per això que procedim a complir el que ens marca la llei”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia