universitats
llengua
Califòrnia aprendrà català
La Universitat d'Alacant crea un doble Centre d'Estudis Catalans amb seus a la Universitat de Califòrnia-Santa Bàrbara i la Nucia
La universitat nord-americana impartirà classes de català en el sentit més ampli el pròxim curs
El català arribarà el pròxim curs a la Universitat Califòrnia-Santa Bàrbara (UCSB) gràcies al conveni signat entre el centre universitari nord-americà i la Universitat d'Alacant. L'acord permetrà la creació d'un doble Centre d'Estudis Catalans amb seu a la universitat californiana i també a la Seu Universitària de La Nucia (Marina Baixa). Un centre que respon a l'interès de la institució americana per enfortir la seva vinculació docent i investigadora en matèria d'estudis catalans en tota l'amplitud de la seva expressió lingüística, literària i cultural.
La col·laboració arriba després de quatre anys d'intensa gestió i d'una relació “on-line” que s'ha materialitzat en els últims sis anys en l'edició de la revista eHumanista, en què es publiquen articles i investigacions relatius a l'antiga Corona d'Aragó i al català des del punt de vista contemporani. Una publicació que, segons explica el professor Vicent Martines, vicepresident del Centre d'Estudis Catalans i professor de Filologia catalana de la UA té un impacte mesurat i computat de 12 milions d'accessos únics a l'any, és a dir, 31.000 visites úniques al dia.
És aquí on neix la relació amb la UCSB, una de les 33 universitats de tot el món que forma part d'un projecte internacional i on l'Institut ISIC-IVITRA i el PrometeoII/2014/018 d'excel·lència adscrits a la Universitat d'Alacant ocupen en aquesta àrea de coneixement una posició puntera.
Els estudis, en el sentit més ampli del català, que es realitzaran a partir d'ara a la UCSB completen “l'interès per l'iberisme”, en paraules del professor Martines del centre nord-americà, que ja disposa d'un departament d'Espanyol i Portuguès, dirigit per Antonio Cortijo, qui alhora assumeix ara la presidència del Centre. “A Santa Bàrbara també tenen un centre d'estudis bascos que col·labora amb la Universitat Reno. Per tant, des de la seva òptica els faltava el català que el consideren fonamental per al coneixement de l'euromediterrani”, expressa el professor de la UA.
Així l'objectiu és aconseguir la promoció d'una perspectiva inclusiva de les relacions mediterrànies i transatlàntiques del món català amb Europa i les Amèriques, contribuint, d'aquesta manera, al reforçament d'altres equips d'investigació de la UCSB que es dediquen als Estudis Mediterranis, de la religió, Europeus o Literatura Comparada i contribuirà a augmentar les competències de la secció de Lingüística del departament d'Espanyol i Portugués.
Un centre únic
Martines reconeix que l'interès pel català es palesa en els nombrosos lectorats que existeixen arreu el món, però subratlla que aquest Centre és únic perquè es tracta del primer que arriba per conveni entre una universitat de l'àmbit lingüístic amb una d'altra nord-americana; perquè neix després d'una col·laboració duradora al màxim nivell d'investigació; i perquè ha tingut una activitat de publicació duradora en paper gràcies als articles en eHumanista.
Així, la creació d'aquest Centre suposarà a la pràctica l'establiment d'estudis de català el pròxim curs a la universitat nord-americana a càrrec de professors de la Universitat d'Alacant que s'hi desplaçaran gràcies a les beques anuals de la Generalitat Valenciana gestionades a través de l'Institut Superior d'Investigació Cooperativa de la UA (ISIC-IVITRA). “A més s'intensificaran les relacions d'investigació i s'impartiran doctorats internacionals”, explica Martines. “Això no obstant -continua el professor- el més important per a nosaltres és palesar l'interès que existeix fora de l'àmbit lingüístic pel català, cosa que no passa amb massa freqüència a casa nostra. Per tant, haver signat aquest conveni amb una universitat que es troba entre les deu millors de tot el món, és molt esperonador”.
Una col·laboració que ja ha donat els primers fruits al municipi de la Marina Baixa amb la celebració fa unes setmanes de dos seminaris dirigits pels professors Cortijo i Vicent Martines. “A nosaltres ens interessa enormement establir un acord acadèmic d'alt nivell i crec que amb la Universitat d'Alacant estem en molt bones mans, a més, entenc que aquest acord suposa encetar a mitjà i llarg termini més acords de col·laboració que involucren tant a estudiants de doctorat com de postgrau i professorat, tant en el món de les humanitats com de les ciències”, indica Cortijo.