Societat

MEIUS FERRÉS

MEMBRE DE #ONSÓNLESDONES

La revolució de les dones

Des de l'estiu passat, en què es va començar a denunciar el tractament mediàtic de la presència de dones als Jocs Olímpics, hem anat veient una evolució en la reivindicació feminista. Se'n parla arreu i tothora: es denuncia el comportament masclista a les empreses, les noies es decideixen a lluitar contra els abusos als llocs on treballen o estudien, proliferen les denúncies per assetjament, es denuncien els tractes vexatoris de la figura de la dona a la publicitat i al cinema, es produeix una condemna social de la transfòbia, les dones empresàries es reivindiquen i els llibres de temàtica feminista ocupen els primers llocs a les llistes de vendes.

Després de tants anys de lluita feminista silenciada pels mitjans de comunicació, la defensa dels drets de les dones ha esdevingut un tema central que ocupa portades. És com si tothom hagués obert els ulls i s'hagués adonat que les dones compten. I nosaltres mateixes ens hem decidit a lluitar de manera col·lectiva coordinant esforços des dels nombrosos moviments feministes.

La revolució digital ha estat un element clau que ho ha propiciat: les xarxes socials són un element potent per visibilitzar la nostra reivindicació, els nous canals de missatgeria instantània i les eines de treball col·laboratiu ens permeten treballar coordinadament, trencant les barreres d'espai i temps. El paper de les xarxes és indestriable de l'èxit del col·lectiu #OnSónLesDones (OSLD). Hem establert una complicitat productiva entre dones d'edats, procedències, formacions, experteses i posicions ideològiques ben diferents. Aquesta és la nostra riquesa i segurament és el que dona sentit al nostre moviment, que va néixer espontàniament a Twitter (@onsonlesdones). Algunes venien del feminisme, però moltes altres érem activistes en altres causes, i ens hi hem apuntat amb entusiasme: totes treballem amb un únic objectiu, el de denunciar l'escassa presència de dones als espais d'opinió dels mitjans. Es fan recomptes diaris de les tertúlies a televisions i ràdios, i dels articles en diaris i digitals d'àmbit nacionals, es publiquen al blog d'OSLD i se'n fan informes mensuals.

En aquests sis mesos, els mitjans s'han començat a sentir al·ludits, i han pogut constatar com ens feien costat membres del Govern i parlamentaris, perquè finalment el que reclamem és que es compleixi la Llei d'igualtat 17/2015, aprovada al Parlament, que obliga a la paritat tècnica els mitjans que perceben recursos públics. Hem descobert el poder de la #sororitat, aquest concepte que ara pren tot el sentit: la complicitat entre dones encaminada a assolir una fita col·lectiva. Ens limitem a constatar amb dades que la majoria de mitjans no compleixen la llei, que hi ha una presència d'un 18% de dones als articles d'opinió. Estem mirant d'ajudar els mitjans que ho demanen a trobar dones a partir del cercador d'expertes i de les llistes diverses que hem anat confegint. I anem encara més enllà: reclamem que es repensi la manera de fer a les tertúlies, perquè està demostrat que les dones se senten còmodes parlant de manera tranquil·la, sense estridències ni interrupcions constants, parlant d'allò que saben, i no pas opinant de tot com a ‘totòlogues'.

Les dones prenem la paraula, i ens hi hem posat de manera decidida. Tenim veu, i tenim coses a dir. Ara disposem de les eines per fer-nos sentir, el context ha canviat perquè l'entorn social és més exigent i sabem on volem arribar. La presència de dones a tot arreu és un factor rellevant, i reclamem que es tingui en compte a l'hora d'organitzar qualsevol esdeveniment, des d'una taula rodona fins a un congrés. La mirada de dona hi ha de ser present, i cal establir quotes on sigui necessari fins que arribi la normalitat.

La gestió de la intel·ligència col·lectiva les dones l'entenem molt bé. A internet ens hi sabem moure, i hem teixit una xarxa que ens empodera. Fa aproximadament un any que estic immersa en un projecte de visibilització de dones a Twitter, que va començar de manera individual i ha esdevingut un repte col·lectiu. A partir de l'etiqueta #5dones, i des de fa uns mesos el #RecDon dels diumenges per fer recomanacions, aviat arribarem al miler de dones a la xarxa procedents dels més diversos àmbits del coneixement. Propiciem que aflorin, i sobretot que s'interrelacionin, que comparteixin aquest coneixement. Avui, 8 de març, he proposat que es facin tuits amb l'etiqueta #experta a Twitter, per ajudar a aflorar el talent femení que tenim a tot arreu, però sobretot a les universitats i centres de recerca.

Es va acabant la impunitat de tants anys, aquesta manera de fer que menystenia les dones ja ha esdevingut antiga. No és casualitat que aquesta setmana proliferin tants actes a tot el país. Aquesta “primavera de les dones” és un autèntic esclat i conduirà de ben segur a una societat més equitativa i justa, una societat del segle XXI.

Aquests articles d'opinió que publiquem avui són fruit d'un acord en motiu del Dia internacional de la dona entre El Punt Avui i Lliureimillor.cat, diari d'opinió dels Països Catalans



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.