Societat

Callús i Súria ja tenen l'ADN de 200 gossos

Aviat s'analitzaran els excrements per detectar propietaris incívics

En 15 dies s'ha censat el 30% dels animals

En quinze dies de campanya, la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener ja ha aconseguit l'ADN de prop de 200 gossos. Es tracta del primer pas d'un projecte que es posarà en marxa a Súria, Callús i Sant Joan de Vilatorrada i que permetrà detectar les actituds incíviques dels propietaris que no recullen les caques del seu gos a través d'anàlisis d'ADN als excrements del carrer.

Els dos primers municipis on han començat a censar amb genotip genètic de la cabanya de gossos són Súria i Callús. Sant Joan ho farà aviat, ja que espera acabar d'adequar les ordenances municipals. Tant els ajuntaments com la mateixa mancomunitat valoren positivament la xifra d'animals censats i asseguren que “demostra la bona resposta de la ciutadania a la iniciativa”. Els 200 animals representen el 30% de la cabanya total a censar, segons les dades que ha facilitat la mancomunitat.

Súria i Callús han establert un període de tres mesos de gratuïtat, de manera que tots els propietaris que censin els seus animals dins d'aquest període no hauran de pagar res i serà l'Ajuntament qui es faci càrrec dels costos d'extracció i d'anàlisis associats.

Tal com va explicar aquest diari (vegeu l'edició del 23 de febrer), la idea dels tres municipis que formen part de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener és utilitzar els anàlisis d'ADN per caçar els propietaris d'animals que no recullen els excrements del seu gos.

Base de dades conjunta

Per fer-ho viable, cal elaborar primer una bona base de dades conjunta, que és el que ja han començat a fer els municipis de Súria i Callús. Aquest pas també servirà per incentivar els tenidors d'animals a posar un xip al gos si encara no ho han fet i servirà també per actualitzar el cens de gossos de cada municipi, que a vegades es troben desfasats perquè els veïns no donen de baixa l'animal un cop es mor. Un cop feta la base de dades, es procedirà ja a fer els controls a peu de carrer. Els faran un equip de dues persones integrats per un operari de la neteja viària i per un policia local, que és el que donarà fe que s'ha recollit la femta en un lloc determinat. El seu paper és bàsic per garantir jurídicament la cadena de custòdia i evitar així possibles recursos posteriors contra les sancions, que poden arribar a 400 euros. El sistema no només permetrà identificar els veïns incívics, sinó que servirà també per detectar casos d'abandonament d'animals que ja siguin en el cens i, fins i tot, de cadells que no hi siguin, ja que es podrà saber per afiliació materna.

LA XIFRA

400
euros
serà l'import màxim de la multa que hauran de pagar els propietaris que no recullin els excrements del seu gos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella