Societat

Enologia

Vins naturals catalans sense frontera a Perpinyà

A banda i banda de la frontera “conservem encara les mateixes varietats, el gust pel vi dolç, per al vi i la vinya no hi ha fronteres”

La iniciativa compta amb el suport de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca.

Jean Lhéritier és un dels impulsors del moviment 'slow food' a França i també gran defensor dels vins naturals, aquells on no s'afegeixen sulfits i el vi fermenta de manera natural. Per reivindicar aquesta manera de fer el vi ha impulsat la primera fira Indígenes, que se celebrarà els dies 30 d'abril i 1 de maig a Perpinyà. Durant dos dies, prop de 90 productors catalans (del nord i del sud) i occitans es reuniran a l'Església dels Dominicans on s'oferiran tastos i es podrà comprar producte. “És una manera de reivindicar que el vi uneix dos pobles que segles enrere eren un mateix”, afegeix Lhéritier. Segons afirma, aquest tipus de producció vitícola està agafant força a Catalunya , de les dues bandes de la frontera franco-espanyola i, per això, confia que la fira és una bona manera de donar visibilitat als productors. A més, vol ser un homenatge a Cristophe Albero, que va ser fundador de l'Indígenes, el primer bar de vins naturals de Perpinyà. La iniciativa compta amb el suport de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca.

Indígenes és el nom que es donen als llevats que es troben de manera natural al raïm i que provoquen la fermentació del vi. Són, per tant, els protagonistes de la primera edició de la fira Indígenes, dedicada al vi natural. Es tracta de vins elaborats sense afegir-hi res, cap component químic o llevat artificial. Per això, Lhéritier reconeix que el gust i les característiques dels vins són diferents i sorprenen als que només estan acostumats a beure vins tractats. “Són vins purs, despullats i sense additius, es fan amb la idea de transportar amb el màxim respecte allò que hi ha a la fruita fins a l'ampolla”, valora el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, que ha apadrinat la presentació de la fira, que s'ha fet al Mas Marroch.

Indígenes es farà els dies 30 d'abril i 1 de maig a Perpinyà i aglutinarà prop de 90 productors que fan aquest tipus de vi. Segons l'organitzador, aquest cultiu respectuós va començar els anys 50 a França i s'ha difós més recentment a d'altres llocs d'Itàlia i, més recentment, a l'estat espanyol. En el cas de Catalunya, apunta que està creixent molt ràpidament i que, per això, creia que calia fer una fira per donar-ho a conèixer. Durant els dos dies es podran fer tastos, comprar producte i establir acords comercials entre professionals i restauradors.

Lhéritier també reivindica que el vi ha mantingut el territori a banda i banda dels Pirineus que, segles enrere, “era un únic país.” “El vi és l'únic element que manté els lligams a una banda i altra, conservem encara les mateixes varietats, el gust pel vi dolç, per al vi i la vinya no hi ha fronteres”, afirma. A més, afegeix que vol ser un homenatge a a Cristophe Albero, que va ser fundador de l'Indígenes, el primer bar de vins naturals de Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.