festes i tradicions
Cornellà del Terri celebra el Ball del Cornut a peu d'un pollancre de 30 metres
L'aixecada de l'Arbre de Maig, un dels més alts dels últims anys, i el ball tradicional van tornar a omplir la plaça de l'ajuntament el dilluns de Pasqua
“Aquest any costarà. Cada any és més alt!”, es lamentava un dels portadors abans de carregar un pollancre d'uns 30 metres de llarg i més de mitja tona de pes ahir a la plaça de Cornellà del Terri. “Potser caurà”, deia un altre “animant-lo”, com així va succeir una vegada, però no aquest any. Amb la plaça major que es va omplir un any més de gom a gom i amb el temps radiant que acompanyava, l'aixecada de l'Arbre de Maig i el Ball del Cornut van celebrar-se un any més amb èxit, tal com marca la tradició de la Pasqua en aquest poble del Pla de l'Estany. Una festivitat que ve de molt lluny –es diu que des que la vila recorda la fi del dret de cuixa, el 1337– i que s'ha celebrat ininterrompudament des del 1977 en tornar l'era democràtica declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional.
El pollancre, un dels més alts mai tallats, el van carregar la cinquantena d'homes no sense fer diverses parades al llarg del recorregut de prop d'un quilometre. Una feina feixuga només animada pels ànims del nombrós públic congregat i els tragos de porró, tal com també mana la tradició.
Un cop l'Arbre de Maig queda alçat contra la paret de l'ajuntament, l'autèntic protagonista de la festa, el cornut, va alçar-hi una senyera mentre la cobla va tocar Els segadors. Aquest any, l'honor d'interpretar el banyut va correspondre a Guillem Puig. Els més grans diuen que antigament el ball es devia fer entorn de l'Arbre de Maig, plantat al mig de la plaça. Ara, però, tenint en compte les grans dimensions de l'arbre estintolat contra la paret, se'n col·loca un de més petit al mig de la plaça entorn del qual pot començar el Ball del Cornut. Entorn de les parelles del grup de dansaires el cornut també balla fins a trobar la seva pubilla, a qui entrega un ram de flors. L'arbre es queda plantat tot l'any.
Diuen que l'origen d'aquesta festa tan peculiar de Cornellà del Terri és una commemoració d'antigues celebracions del poble quan es van abolir els mals usos medievals i el dret de cuixa de què disposaven els senyors feudals sobre les donzelles del poble. El cornut, que balla per escollir la pubilla, seria la representació d'aquell antic senyor feudal.