Societat
Més de 13.000 escoltes clamen a Tàrrega contra la corrupció i les desigualtats
La diversitat cultural i l'obertura de fronteres han estat altres dels eixos del manifest de la Jamborinada, la trobada d'escoltisme i guiatge més multitudinària que s'ha fet mai a Catalunya
Els missatges contra la corrupció, la discriminació i les desigualtats i a favor de la diversitat cultural i l'obertura de fronteres han estat els eixos del manifest de la Jamborinada, la trobada d'escoltes i guies que ha reunit més de 13.000 infants i joves a Tàrrega durant aquest cap de setmana. És l'esdeveniment d'aquestes característiques més multitudinari que s'ha organitzat mai a Catalunya amb participants que han arribat d'arreu del país i també de les Illes i el País Valencià.
La Jamborinada ha reivindicat els valors de l'escoltisme com a moviment eductiu i el paper dels infants i joves per transformar la societat i millorar-la. Per això la trobada s'ha fet amb el lema ‘la força per moure el món'. El manifest s'ha llegit durant l'acte central que s'ha fet aquest diumenge i que ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.
La Jamborinada ha organitzat 250 activitats repartides en vint espais de la ciutat i ha comptat amb un miler de voluntaris. Els participants s'han allotjat en unes 2.500 tendes instal·lades en una zona d'acampada de prop de 50.000 metres quadrats. La capital de l'Urgell s'ha convertit aquest cap de setmana en Ciutat Escolta i gairebé ha doblat la seva població.
Els organitzadors destaquen que aquesta macrotrobada ha volgut fer visible la feina que porta a terme el moviment escolta com a motor de canvi de la societat. Més 13.000 infants i joves d'entre 6 i 18 anys han participat en les activitats, que han girat al voltant de temes com el medi ambient, la interculturalitat, les desigualtats, el consum o l'ocupació, un treball en valors que els agrupaments ja han portat a terme durant el curs.
D'aquí n'ha sortit un manifest on els escoltes han posat per escrit el que rebutgen i el que promouen per “deixar el món millor de com l'hem trobat”. I l'han estructurat en cinc grans apartats. En primer, al voltant de la sostenibilitat, rebutja la contaminació i el maltractament animal i fa una crida a “fer un ús sostenible del transport”. En el segon, han “explorat el dia a dia de la nostra societat” i conclouen que “n'estem farts i fartes de la corrupció i exigim que la justícia i la llei sigui igual per a tothom”. Per això “proposem que els que hagin robat tornin els diners i siguin jutjats ja” i admeten que “no ens agrada que el sistema capitalista condicioni la forma de viure dels ciutadans”.
El tercer punt se centra a reclamar un “país ric en cultura” mentre que el quart apartat clama contra les desigualtats econòmiques i la violència de gènere. En l'última part, els escoltes i guies es comprometen a treballar perquè “la diversitat cultural sigui fruit de riquesa, perquè a casa nostra tothom hi té cabuda”. En aquest sentit, rebutgen tot tipus de discriminació i defensen el respecte entre religions i l'obertura de fronteres.
El gran acte central que ha aplegat tots els participants a la Jamborinada s'ha fet a l'esplanada de darrera el CAP de Tàrrega. A banda de la lectura del manifest hi ha hagut una representació teatral i l'acte ha acabat amb l'actuació del grup Mandàgora Reggae, que ha fet la cançó oficial de l'esdeveniment. La Jamborinada també ha organitzat una fira d'entitats on s'han convidat més de mig centenar d'associacions que han ofert tallers i activitats temàtiques relacionades amb la transformació social.
Pel que fa als voluntaris, l'esdeveniment n'ha reunit un miler, batejats com a Minairons. Un bon nombre són de Tàrrega però també n'hi ha hagut molts d'altres que han arribat d'arreu del territori. Una bona part han passat part de la seva vida a l'escoltisme i ara, de grans, amb fills també que van al Cau, han volgut posar el seu gra de sorra en aquesta trobada única. La trobada l'han organitzada els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb la participació d'Escoltes Catalans i Acció Escolta de Catalunya.
L'escoltisme i guiatge català té 90 anys d'història i actualment el moviment té vinculats uns 20.000 joves catalans, dels quals 4.000 són caps, a través d'unes 200 agrupacions. A les comarques de Lleida hi ha uns 2.000 infants i joves escoltes i 21 agrupacions.