Societat

Medi ambient

Rebuig, a Seva, a l'ampliació d'activitat d'una pedrera

Es vol generar un subproducte amb la runa que es rep per tapar el vas de la pedrera

Veïns del Pinós i Can Garriga no veuen el projecte amb bons ulls

Malestar i certa preocupació entre els veïns de les urbanitzacions d'El Pinós i Can Garriga, al municipi de Seva, a causa de la demanda que ha fet la pedrera que tenen en el seu entorn per ampliar la seva activitat. L'empresa Restauracions Ambientals Catalanes, en la qual l'Ajuntament hi té una participació accionarial del 20%, es dedica des del 2003 a reomplir amb runa procedent d'obres el vas que va quedar a la pedrera després d'anys d'extreure'n àrids. El març passat l'empresa va sol·licitar una ampliació de llicència per poder ampliar els seus usos. En concret, el que vol fer Restauracions Ambientals Catalanes és separar alguns materials de runa que entren a la pedrera, matxucar-los, barrejar-los amb altres graves i obtenir-ne un subproducte recomanat per arranjar camins: “Quan ens va arribar la petició, i veient que hi ha una directriu europea que recomana revaloritzar materials procedents de les obres i que els tècnics tampoc ho veien malament, es va engegar el procés habitual per poder oferir la nova llicència”, explica l'alcalde, Xavier Rierola.

La petició ha estat a exposició pública fins avui, i en paral·lel s'ha portat tota la documentació al Consell Comarcal d'Osona per tal que es facin els informes adequats amb l'Agència Catalana de Residus i Medi Ambient.

Rebombori a la xarxa

Els veïns, assabentats d'aquesta possibilitat, han mostrat el seu descontentament a través de les xarxes socials, i en especial d'una pàgina de Facebook anomenada Stop Pedreres. En aquesta plataforma, veïns de les urbanitzacions comenten que la pedrera s'està omplint amb un munt de deixalles procedents de la construcció, i creuen que la nova activitat provocarà que encara s'enterrin materials de més mala qualitat. Des de l'Ajuntament, es deixa clar que no es farà res que no s'estigui fent des del 2003, i que abans de ser enterrat, avui ja es fa una selecció perquè només hi entri allò permès: “No s'hi portarà ni material diferent ni més quantitat. El que passa és que ara arriba el camió, es retiren impureses i s'enterren. I el que volen fer és una segona selecció per generar aquest nou material. Aprofitar més la runa que hi arriba”, remarca Rierola.

La possibilitat de frenar o no aquesta ampliació de llicència la marcaran els criteris tècnics i els informes favorables o desfavorables que es facin: “Es pot aturar però hem de ser conscients que hem de tenir un argument de pes per fer-ho. Si tot és legal i ho frenem, qui ens pot demandar és l'empresa. Són els tècnics els qui hauran de veure si aquesta ampliació de llicència es pot fer i si comporta o no algun problema”, diu Rierola, que haurà de buscar el suport de l'oposició per prendre una decisió en aquest tema.

Pols als Hostalets

D'altra banda, els veïns dels Hostalets de Balenyà tornen a ser víctimes de la pols provinent de l'altra pedrera que hi ha al municipi de Seva. En aquest cas, encara s'hi extreuen àrids, i si no es remulla bé la zona, el vent duu la pols a les cases properes.

LES FRASES

Es pot aturar l'ampliació si hi ha un argument de pes. Han de ser els tècnics els qui diguin si el que es vol fer és legal
No s'hi portarà ni material diferent ni més quantitat. Es vol revaloritzar part de la runa que hi entra
Xavier Rierola
Alcalde de Seva

Una reunió informativa amb veïns per explicar els fets

A causa del rebombori generat entre els veïns per la possibilitat que l'empresa Restauracions Ambientals Catalanes ampliï la seva activitat, l'Ajuntament ha decidit moure's i convocar una reunió informativa que es farà demà a les 8 de la tarda al local social de la urbanització El Pinós: “Hem cregut oportú explicar què vol fer aquesta empresa i recollir dubtes i preocupacions dels veïns. Potser és aquest el problema; que cal més informació sobre què vol dir aquesta ampliació de llicència. Hi haurà l'enginyer municipal, que és qui hi entén. La idea és que s'escoltin totes les versions i que no ens quedem només amb el que es diu des de les xarxes socials”, comenta l'alcalde, Xavier Rierola. La petició per ampliar l'activitat es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) el 3 d'abril, i precisament avui acaba el termini per fer al·legacions al projecte. Des de l'Ajuntament, però, tenen clar el seu posicionament: “Si es volen presentar al·legacions i estan fora del termini, les acceptarem igualment. No ens genera cap problema que la gent es miri el projecte, pregunti i hi faci aportacions, al contrari: volem fer les coses amb transparència”, ha dit Rierola.

A banda d'explicar la possible ampliació d'activitat de la pedrera als veïns de la zona, des de Seva també s'ha contactat amb els pobles del voltant per d'informar-los de tot. Els Hostalets, Centelles i Aiguafreda tenen a la seva disposició tota la documentació del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona