Societat

municipal

Seva intentarà frenar l'ampliació d'activitat de la pedrera de Can Garriga

Els veïns obtenen el compromís dels tres grups municipals en una reunió tensa

Volen més control del que entra a la pedrera i del que s'hi enterra

Una cinquantena de veïns i veïnes de les urbanitzacions del Pinós, Can Garriga i Perafita, a Seva, es van reunir dijous al vespre amb l'alcalde, Xavier Rierola (ERC), i l'enginyer municipal, Toni Nogueres, per intentar aclarir dubtes i buscar una solució a la problemàtica que generen les pedreres de la població. La trobada, en què també hi havia representants dels altres grups municipals –PDeCAT i Gent per Seva–, va ser tensa i, ben documentats i organitzats sota l'embrionària plataforma Stop Pedreres Osona, els afectats van deixar clar que estan farts de la situació. I és que, des del 2003, la pedrera de Can Garriga torna a omplir el forat que va provocar durant anys l'extracció d'àrids però, tal com van mostrar en diverses fotografies i vídeos els veïns, a la zona no només hi entra runa, sinó moltes deixalles que, segons els afectats, s'arriben a enterrar o queden molt de temps en la instal·lació: “Fa temps que suportem una situació molt difícil. Ara ens trobem que s'hi vol fer una nova activitat –revalorar terres i generar un subproducte– i diem prou. Volem que s'acabi l'activitat en aquesta zona tal com es va prometre als veïns quan es va donar la primera llicència. També volem saber què s'hi ha enterrat durant tots aquests anys. No volem més contaminació ni més brutícia”, va remarcar José Miguel Peña, de la plataforma.

Recollida l'oposició al projecte d'ampliació d'activitat de la pedrera i detectat l'elevat malestar del més de mig miler d'habitants d'aquest punt del municipi, els tres portaveus dels grups municipals van assumir en la reunió el compromís que quan passi pel ple la demanda d'aquest nou permís hi votaran en contra en bloc: “Estem en espera dels informes mediambientals, però si tothom està d'acord que no tiri endavant, així ho farem”, va dir Xavier Rierola. L'Ajuntament té un 20% de la propietat de l'empresa que gestiona la pedrera, un fet que va ser qualificat de poc ètic pels veïns.

LES FRASES

Farem valdre la veu del poble. Si estem d'acord que no tiri endavant, votarem en contra de l'ampliació
Xavier Rierola
alcalde de seva
Volem que s'aturi l'activitat a la pedrera i saber què s'hi ha enterrat durant tots aquests anys
José Miguel Peña
plataforma stop pedreres

“Se'ns esquerdarà la casa”

En la reunió també va aparèixer la problemàtica de la segona pedrera que hi ha a Seva, la del Fitó, molt propera als Hostalets de Balenyà. Aquesta explotació encara està activa i en funció de com bufa el vent omple de pols els barris propers del municipi veí. Rierola va confirmar que s'han recollit unes 500 firmes per buscar una solució i que la setmana vinent hi haurà una trobada amb l'empresa Àrids Xuclà, que la gestiona. Diversos veïns van avisar que les voladures són de tanta potencia que les seves cases tremolen: “Se'ns esquerdaran les cases. No controleu les voladures”, va recriminar un veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA