carme ruscalleda
cuinera
“L’allioli és una de les salses més antigues del món”
La cuinera Carme Ruscalleda rep el premi Mà de Morter d’Or durant la 26a edició de la Fira de l’Allioli de Creixell
La 26a edició de la Fira-Festa-Concurs de l’Allioli de Creixell va tenir ahir la presència de convidats d’excepció, com ara la cuinera del Restaurant Sant Pau, Carme Ruscalleda, que va rebre el premi Mà de Morter d’Or –un premi que en ocasions anteriors ha estat donat a Ferran Adrià i Joan Roca, entre d’altres–. També hi havia l’àvia Remei, que va oferir un taller de cuina per a nens en què els explicava alguns dels secrets per fer un bon allioli: remenar sempre en la mateixa direcció, posar-hi un parell de trossets de patata bullida perquè no es negui i, de tant en tant, aixecar la mà de morter perquè hi entri l’aire, “que és el que el fa pujar”, explicava.
A banda de Ruscalleda, però, també van resultar premiats el cuiner Albert Raurich, del restaurant Dos Pebrots, amb el premi Morter d’Or, i pel que fa als participants en el XXVI Concurs d’Allioli, Joan Viñas, Carme Caritg i Ramona Vila van rebre, respectivament, el primer, segon i tercer premi a la qualitat; Rafael Guillot; a la quantitat; Robert, al premi original, i Maria Viñas, el premi d’allioli. Precisament Maria Viñas, amb 80 anys, va tornar a preparar, per 25è any consecutiu, l’allioli per al dinar popular.
Enguany també, i a banda de l’elaboració d’allioli per part dels cuiners de tres restaurants gironins amb productes del Girona Excel·lent, es van poder degustar les hamburgueses amb allioli elaborades pels agremiats en el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines que van participar en aquest projecte de recerca i innovació, que va concloure amb la tria de 16 hamburgueses, entre les quals el tranxalloli, que es poden trobar en algunes carnisseries del gremi.