Societat

Tribunals

La Fiscalia demana tres anys de presó per a tres joves que van increpar voluntaris d’SCC a la UAB

El fiscal sol·licita a més que se’ls imposi una multa de 5.400 per estripar una bandera espanyola i el pagament d’una indemnització de 8.000

També vol que es prohibeixi als tres acusats apropar-se a l’Autònoma durant tres anys

El fiscal de delictes d’Odi i Discriminació ha demanat tres anys de presó I 5.400 euros de multa als tres joves que van estripar una bandera espanyola d’una carpa de Societat Civil Catalana (SCC) instal·lada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i van increpar membres d’aquest col·lectiu. La Fiscalia de Barcelona també sol·licita que els acusats indemnitzin les víctimes amb un total 8.000 euros i se’ls prohibeixi tornar a la UAB durant tres anys.

Els fets que es jutgen van passar el 19 d’abril de 2016 a la plaça Cívica del campus de l’Autònoma, on un grup de voluntaris de SCC-UAB hi tenia una carpa amb motiu d’una fira d’entitats. La instal·lació de la carpa va coincidir amb la presentació del llibre Desmuntant Societat Civil Catalana, de Jordi Borràs, crític amb l’entitat espanyolista.

Segons l’escrit del fiscal, cap al migdia una vintena de joves del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es va concentrar al voltant de la carpa. Els tres acusats, juntament amb dues persones més no identificades, “de comú acord i actuant conjuntament, guiats per la seva frontal animadversió als postulats ideològics” dels quatre voluntaris de SCC, els van “increpar” amb “crits i insults”. Tot això, segons el fiscal, “amb la finalitat d’impedir el lliure exercici de ls drets constitucionals” de “llibertat ideològica, llibertat d’expressió, llibertat de reunió i llibertat d’associació”. Segons el relat de la Fiscalia, els acusats van arrencar una bandera d’Espanya de la carpa i la van estripar amb un objecte afilat i van llençar els trossos a terra “amb evident ànim de menyspreu antidemocràtic i d’humiliació a la bandera d’Espanya com a símbol constitucional de l’Estat”.

El ministeri públic conclou que els fets constitueixen “un delicte continuat de coaccions per impedir l’exercici de drets fonamentals” de l’article 172.1 d’acord amb l’article 74 del Codi Penal, amb l’agreujant de “discriminació ideològica, i “un delicte contra la Constitució en la seva modalitat d’ultratges a la bandera nacional”, d’acord amb l’article 543 del Codi Penal, dels quals són autors els tres acusats.

Per això, el fiscal demana que s’imposi als tres acusats penes de tres anys de presó i inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el període de la condemna pel delicte de coaccions, a més d’una pena de 10 mesos de multa, amb una quota diària de 18 euros (5.400 euros) per haver estripat la bandera. A més, sol·licita que es prohibeixi als tres joves “acudir físicament” al lloc dels fets, és a dir, a la UAB, “per temps de 3 anys superior a la pena de presó que efectivament s’imposi”.

A banda, reclama que els acusats paguin de manera solidària com a responsables civils directe una indemnització de 2.000 euros per danys morals a cadascun dels quatre voluntaris de SCC afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia