Societat

El Penedès debatrà sobre el paisatge vitivinícola com una inversió de negoci

El CEPvi organitza la sisena edició del Congrés d’Art i Paisatge amb la voluntat d’incidir en el vessant econòmic

Tindrà lloc els dies 15 i 16 de juny

La reflexió sobre el valor del paisatge en el negoci del vi, la necessitat d’obrir processos participatius i de fer pedagogia sobre el paisatge vitivinícola i la tradició al Penedès seran alguns dels temes que centraran el VI Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, que se celebrarà els dies 15 i 16 de juny a Vilafranca del Penedès i a Subirats. La intenció del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi), organitzador d’aquestes dues jornades, és obrir l’àmbit d’actuació a partir d’aquest congrés, i començar a organitzar activitats en diversos espais de l’actual vegueria del Penedès. Així ho va explicar el seu director, Miquel Vidal, en la presentació que dimarts passat va tenir lloc al Vinseum de Vilafranca, al Museu Àngel Guimerà del Vendrell i al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Els organitzadors del congrés pretenen que aquestes dues jornades permetin fer un toc d’atenció sobre els perills de la recuperació econòmica que s’ha anunciat per als pròxims dos anys.

Vidal va destacar la necessitat d’aprendre dels errors del passat i “posar en relleu” la importància del paisatge en el negoci del vi. Precisament, l’economia i la planificació de futur, juntament amb els punts febles del territori, són dos dels eixos programàtics del congrés d’enguany.

Al llarg de les últimes setmanes, el congrés ha treballat en una intervenció artística en la recuperació d’un marge de pedra seca al Mas de la Bardera, a Subirats, on s’ha introduït una escultura de l’artista penedesenc Josep Massana titulada Geometria líquida, que es descobrirà l’últim dia del congrés.

El Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme va néixer fa deu anys amb la voluntat de conscienciar sobre la necessària regeneració i recuperació d’espais naturals, la unificació de criteris per a la centralització i millora dels polígons industrials i logístics, i la reflexió sobre la transformació constant del paisatge com a motor econòmic.

LES FRASES

Al Penedès hem de ser capaços de generar oportunitats per recuperar terres ara improductives
Eva Serramià
PRESIDENTA DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS
Estem en línia amb els valors productius i culturals del congrés i esperem que s’obri a tota la vegueria
Josep Mercadé
REGIDOR DE TERRITORI I MEDI AMBIENT DEL VENDRELL

Un crac per inaugurar el congrés

La conferència inaugural del congrés anirà a càrrec de Paul Merton, en nom de l’American Association of Wine Economists. Merton és un expert internacional en economia del vi, i farà la conferència sobre el paper que alguns intangibles com ara el paisatge i la tradició tenen en el negoci vitivinícola. L’objectiu d’aquesta conferència és aprofundir en la idea que la conservació i la millora del paisatge acaben revertint en beneficis quantificables per a les empreses de la zona. Merton ha treballat en el negoci del vi arreu del món, i s’ha especialitzat en l’àmbit del xampany, en què Merton defensa la relació simbiòtica entre l’elaborador i el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona