Societat

festes i tradicions

Solsona viu la processó de Corpus sense l’Ajuntament

El consistori solsoní, com a institució, no estarà present en la processó de diumenge

Els actes centrals de la celebració tindran lloc demà dissabte (a les 12 h i les 23 h) i diumenge al matí

Amb motiu de les festes de Corpus, el patrimoni festiu més antic de Solsona torna a sortir al carrer. La processó, la catifa floral de la plaça de Palau, les tronades dels trabucaires i els ballets tradicionals són els elements més singulars d’una festa que, enguany, no tindrà la participació de l’Ajuntament en la processó de diumenge.

Una tronada ahir dijous a la una del migdia va donar el tret de sortida a la festa del Corpus de Solsona, una de les més antigues del país, que té com a protagonista la imatgeria gegantera i el seu desplegament al nucli antic. Els actes centrals tindran lloc demà dissabte (a les 12 h i a les 23 h) i diumenge al matí. Durant la celebració del Corpus es pot gaudir de la majestuositat del ball de l’àliga, els nans, els cavallets... I a la tarda sortiran el bou, el drac i la mulassa corrent per la plaça Major.

L’Ajuntament solsoní, deixa enguany de participar com a institució en la processó del Corpus, l’acte que s’enllaça amb la missa del diumenge de la festivitat i precedeix els ballets tradicionals de la plaça Major. El consistori va replantejar-se la participació en la festa religiosa, després de les afirmacions del bisbe Xavier Novell, que va vincular l’homosexualitat a la falta de figura paterna. Tot i això, l’alcalde, David Rodríguez, ho va voler desvincular de la polèmica i va dir que la decisió “no és un càstig” sinó “fer les coses de manera correcta”.

A partir d’aquest any, doncs, en finalitzar la missa de la catedral, els regidors podran visitar a títol individual la catifa de flors, abans de la pujada en comitiva des de la catedral fins a la plaça Major.

Els actes de la celebració del Corpus començaran dissabte al migdia, amb el recorregut del pregoner per carrers i places del nucli antic per convidar tothom a la festa, una de les més antigues del país, i instar els veïns a engalanar els balcons per fer lluir la ciutat. Desenes de famílies flanquejaran els gegants al compàs de l’Orquestra Patinfanjàs.

El programa continua a tarda amb sardanes de la cobla Ciutat Juvenil de Solsona i la baixada del bestiari de foc per al ball del drac i la roda de foc a la plaça Major. Amb tot, la jornada central del Corpus es reserva per a l’endemà, diumenge. Al llarg del matí hi haurà la cercavila de trabucaires, la missa i la processó i els ballets tradicionals de la imatgeria festiva a la plaça Major, que culminaran amb la darrera tronada. El disseny de la catifa de flors que confecciona l’Agrupament Escolta Pare Claret a la plaça de Palau, amb el lema “Què està passant al món?” es dedica al dret a decidir qui i com volem ser.

Lleida, Tàrrega i Cervera també celebren la festivitat

M.J.R.

Les XXIII Festes tradicionals de la diada de Corpus a Lleida combinen diumenge colors, música, tradició i religiositat Des del Patronat del Corpus preparen les catifes de flors i serradures que ompliran el centre del carrer Major. Enguany es tornarà a veure la sortida de l’Àliga de Lleida des del palau de la Paeria, els gegants i la resta del seguici tradicional, que ja està exposat al pati del Institut d’Estudis Ilerdencs. Veurem el Lleó de Lleida, els cavallets del Patronat de Corpus, podrem escoltar música tradicional... Per combatre la calor es repartiran els ventalls de Corpus i, per primer cop, es podrà veure l’ou com balla al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Altres localitats lleidatanes també celebren la festivitat de Corpus. A Tàrrega, aquesta manifestació de religió i cultura popular manté la seva esplendor amb una processó, diumenge, encapçalada per elements del folklore local. A més, s’escenificarà el cerimonial dels acataments, en què les banderes i els penons de les entitats fan el seu tribut a la custòdia en senyal de reverència. D’altra banda, catifes de flors al carrer Major, sortida del seguici festiu de la ciutat, lluïments, balls i diables, són les activitats que ha preparat la Paeria de Cervera per diumenge. La capital de la Segarra inclou en el programa d’actes la festa dels diables de Cervera Carranquers, avui i demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia