Societat

castells

Poesies als vint anys dels Sagals

La colla osonenca inclou en la celebració de l’aniversari una jornada que combina l’aixecada de pilars i la lectura de fragments del poeta

Els aniversaris de les colles s’aprofiten, sovint, per convocar actes més enllà d’aixecar castells. Hi participen altres entitats de la localitat o grups de cultura popular, sempre amb un tarannà festiu, però els Sagals d’Osona han incorporat a les celebracions dels seus 20 anys un vessant poètic inèdit. Van enlairar una vintena de pilars en espais relacionats amb les obres de Jacint Verdaguer, i en un sol dia. Prèvia aixecada de pilars, es llegien alguns fragments o poesies de l’escriptor, escollits pels responsables de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles.

L’exhibició castellera poètica es va iniciar amb la lectura d’un text en què Verdaguer cridava el poble a sumar-se a la pinya d’una colla, recordant la simbologia que implicava fer pinya. La metàfora, ara tan recorreguda per recordar l’esforç en comú, va ser ja emprada per Verdaguer a finals del segle XIX per promoure el catalanisme. “A mi em semblà veure una representació d’una torre de titans. Al voltant d’un home, primera pedra de l’edifici, se’n lligaven altres, com ell; semblaven tenir les cames, els braços i els espatlles de ferro. Quan la rodona va ser prou massissa, se’n formà una altra damunt, i lo formidable edifici, que tenia dos pisos, arribà a cinc, i l’enxaneta s’enfilà al cim com un angelet que devia coronar aquella columna de la supèrbia humana.” Amb aquestes paraules va definir el poeta una pinya i un castell. El fragment va ser llegit en les aixecades dels pilars, en espais com ara el santuari de la Gleva, Sant Tomàs de Riudeperes i l’ermita de Sant Jordi, indrets visitants per Verdaguer.

L’afició pels pilars els ve de lluny, als Sagals. En complir els deu anys ja van fer deu pilars en deu indrets i municipis de la comarca. Ara, amb els vint anys, convoquen la resta de colles a una jornada tècnica al seu local de la Central per practicar la tècnica i els castells més delicats, per exemple.

El president dels Sagals, Eduard Olivan, recorda que la celebració va començar “fa uns mesos, recordant el primer assaig, i s’acabarà pel Mercat del Ram del 2018, coincidint amb la primera actuació a plaça”.

A banda, s’han organitzat altres actes, com ara la trobada de colles de diables de la setmana passada. Se’n farà una altra de grallers i les habituals festes que cada colla fa per commemorar les primeres actuacions. A més de records, aprofitaran l’aniversari “per reflexionar com a colla cap on s’ha de tirar els pròxims anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS