Societat

Bassa critica que l’Estat es reservi el 20% del fons del 0,7% social de l’IRPF

La consellera recorda que, tal com va sentenciar el TC, la competència és única i exclusiva de Catalunya

Les entitats rebran els diners a finals d’any

Han calgut una desena de sentències del Tribunal Constitucional perquè finalment el govern espanyol hagi modificat el repartiment dels fons recaptats mitjançant el 0,7% de l’IRPF destinats a finalitats socials. Tot i així, el model de gestió mixt que va presentar ahir a les comunitats autònomes, que reserva a l’Estat el 20% dels fons, va ser criticat per la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa, que va reiterar que la competència en matèria de serveis socials és única i exclusiva de Catalunya.

El ple del Consell Territorial de Serveis Socials va aprovar ahir el model de repartiment proposat pel govern espanyol per a aquest any, que preveu que les comunitats autònomes gestionin el 80% de les subvencions i l’Estat es reserva el 20% restant (fins ara era el 100%). La consellera va considerar “excessiu” el percentatge estatal, però finalment va donar un sí condicionat a la proposta per tal “d’afavorir la continuïtat dels programes” i garantir que els diners arribin a les entitats aquest any. A parer de la consellera, l’acord presenta “moltes ombres”, en el sentit que es desconeix com serà la convocatòria del tram estatal, a quines finalitats s’atorgarà i quines entitats s’hi podran presentar.

Uns 30 milions

En total, la recaptació a l’Estat pel 0,7% de l’IRPF és de 240 milions d’euros, dels quals les comunitats autònomes gestionaran 192 milions. Catalunya recapta el 25% del total i en rep només un 14%, que suposa aproximadament uns 31 milions.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va defensar el model mixt de gestió 80/20 aprovat pel Consell de Ministres divendres passat en compliment de la sentència del Tribunal Constitucional del gener que va donar la raó a la Generalitat per desena vegada en el conflicte de competències presentat per Catalunya contra la convocatòria de subvencions de l’Estat a càrrec del 0,7% de l’IRPF.

La ministra Montserrat va voler deixar ben clar que el model acordat era “per a aquest any i per als següents”, mentre que la consellera va expressar la seva voluntat que el percentatge es modifiqui en el futur: “Nosaltres creiem que aquests diners [el 20% estatal] també haurien de ser gestionats per la via de les comunitats.”

La representant del govern va posar en relleu que l’executiu de Mariano Rajoy finalment hagi modificat el marc normatiu d’aquestes subvencions, si bé va insistir en l’excepcionalitat de l’acord, atès que no atorga el 100% a les comunitats. “Una gestió feta des de Catalunya ens permetria fer un repartiment més ajustat a les necessitats de les entitats socials catalanes, ampliar el nombre de projectes i beneficiaris, i tenir més retorn de la recaptació que es fa des de Catalunya”, va insistir.

El govern, un cop assolit l’acord, té previst publicar a principis del mes de juliol les convocatòries de les subvencions, de manera que les entitats socials puguin disposar dels diners a finals d’any.

LES FRASES

Es tracta d’un sí condicionat al fet que l’acord sigui excepcional i només per a aquest any
Dolors Bassa
CONSELLERA AFERS SOCIALS
Aquest acord de repartiment és per a aquest any i per als següents
Dolors Montserrat
MINISTRA SANITAT I SERVEIS SOCIALS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.