Societat

Google vigila el Camp i l'Ebre

El cercador d'internet ja permet fer passejades virtuals pels carrers de la majoria de les poblacions de la demarcació

Utilitzar l'Street View de Google és molt senzill. Només cal entrar a internet i accedir al servei Google Maps. Busquem el poble o la ciutat que vulguem visitar, i arrosseguem la icona de l'homenet de color groc damunt del mapa. Més concretament, al damunt del carrer o de la plaça per on vulguem fer la nostra passejada virtual. Amb tot, l'Street View només ens permet recórrer els carrers que, en arrossegar la icona, apareixen marcats amb color blau. Tot i així, és possible traslladar-nos per la majoria de les poblacions del Camp i l'Ebre. Fins i tot és possible acostar-se als aparadors de les botigues, intentar reconèixer la gent que passeja pels carrers, o veure la gent que passa l'estona a les terrasses dels bars.

De fet, l'Street View és com una finestra indiscreta. Quan va entrar en funcionament, al maig del 2007, el servei de Google Maps va aixecar una forta polèmica als Estats Units, ja que hi sortia tothom al natural. Molts ciutadans van lamentar que se'ls podia identificar fàcilment, o que també era senzill poder llegir les matrícules dels vehicles, i que això atemptava contra la privacitat. Més endavant, també van rebel·lar-se els propietaris de mansions i de cases unifamiliars, per motius de seguretat. Això és el que va portar Google a difuminar per defecte les cares i les matrícules, i per tant a atendre les queixes de la gent que ha demanat que les imatges no incloguen les cases, les persones o els vehicles que puguen ser identificats.

Segons va explicar un portaveu de Google a El Punt, l'Estat espanyol és, després dels Estats Units, la regió del planeta en què el servei ja està més desenvolupat. L'Street View de Google Maps va començar a funcionar als Estats Units el 29 de maig del 2007, i l'11 de novembre del 2008 ja incorporava les imatges de ciutats com Barcelona, Madrid i Sevilla. La tercera fase del projecte va començar al novembre passat a Astúries, Galícia, al sud de la península, Toledo i les comarques de Barcelona, Girona i Tarragona. De fet, Google s'ha marcat l'objectiu d'assolir el 100 per cent dels nuclis urbans habitats. Però de moment, no cobreix la majoria de carrers de tots els pobles a on el servei ja hi és implantat. Per exemple, a Montblanc o a la ciutat Tortosa, podem passejar pels carrers principals i pels dels afores, però fins ara era impossible accedir als espais del nucli històric. Google ha precisat que el seu cotxe –degudament identificat i adaptat per prendre imatges omnidireccionals amb una càmera especial situada a dalt d'una perxa– circula per les carreteres i els carrers amples, però que troba complicat l'accés als barris vells o als nuclis històrics. Això és perquè els carrers són massa estrets perquè hi puga passar el vehicle de Google, però també hi ha casos en què es tracta de zones de vianants amb l'accés restringit per als cotxes. En aquest sentit, aquests llocs són els que s'han deixat per a una fase següent, tot i que fa poc l'Street View ja ha pogut incorporar les imatges del barri Gòtic i del Born, a Barcelona, tot utilitzant una bicicleta.

Tortosa: les últimes obres i els cartells del «pla Zapatero»

GUSTAU MORENO

L'objectiu de Google és poder actualitzar les imatges de l'Street View periòdicament i, sobretot, quan s'assabenten que ja s'ha acabat alguna de les obres que apareixen en els seus recorreguts. Per tant, l'itinerari virtual per Tortosa encara ensenya, per exemple, les obres del nou passeig de l'antiga carretera de Roquetes, que ja s'ha inaugurat. En les imatges, s'hi poden veure les màquines treballant, l'inevitable col·lapse de trànsit i, fins i tot, els responsables de l'obra parlant just quan comença el terme de Roquetes. De la mateixa manera, en el recorregut per Tortosa també s'hi poden visitar algunes obres finançades amb el fons estatal d'inversió local (FEIL). Un dels cartells del pla Zapatero que es veu millor és el que hi ha just a l'entrada del parc municipal Teodor González. Amb tot, les obres del nucli antic queden al marge del passeig virtual, ja que el cotxe de Google no va poder accedir a la ciutat històrica. Un dels passejos virtuals per Tortosa comença per l'avinguda de Remolins, entrant des de Bítem, però s'interromp i no és possible de continuar-lo fins al pont de l'Estat. Un dels ramals de l'itinerari va cap al barri de Ferreries i la ciutat de Roquetes, i després es bifurca per l'eix de l'Ebre en direcció Amposta i en direcció Móra d'Ebre. L'altre ramal s'endinsa per l'avinguda de la Generalitat i surt des de Tortosa per l'autovia de l'Aldea. De fet, aquest segon ramal només transita per l'Eixample a través del carrers Genovesos, Sant Joan Baptista de la Salle i Ramon Berenguer IV. Després, puja per la carretera de la Simpàtica i, fins i tot, s'endinsa per l'antiga carretera del Perelló.

Un passeig per pobles i ciutats

L'aplicació Street View de Google Maps permet fer un recorregut per les ciutats principals i també pels pobles de la demarcació. A les imatges, hi podem veure la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona, la plaça Prim de Reus, el popular cafè Catalunya de Gandesa, la Muralla de Santa Tecla de Montblanc, el pont de l'Estat de Tortosa, el passeig Jaume I de Salou, el pont Penjat d'Amposta, una plaça concorreguda del centre de Falset, i una de les entrades al poble de Flix, amb el castell al fons.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA