Societat

turisme

Les estacions d’esquí van a la recerca del turisme d’estiu

Després d’una de les millors temporades d’hivern dels darrers anys, les estacions del Pirineu han reforçat les activitats d’estiu

Les principals estacions obren places hoteleres i ofereixen activitats lúdiques i de senderisme

Les estacions d’esquí del Pirineu han viscut aquest hivern una temporada que van qualificar d’històrica, amb més dos milions d’esquiadors, i ara es preparen per mantenir el bon ritme amb les activitats d’estiu. Un negoci que, sense ser ni molt menys del volum que representa l’activitat de neu, està registrant en els darrers anys dades ascendents i que promet trencar l’estacionalitat que afecta l’economia de les comarques de muntanya.

Baqueira Beret posarà en marxa hotels i alguns remuntadors durant l’estiu i s’ha coordinat amb la resta de l’oferta de la Val d’Aran per oferir paquets turístics conjunts basats en el senderisme, el ciclisme i el turisme de natura. L’estació ha decidit obrir l’hotel Montarto durant els mesos de juliol i agost, per oferir als visitants estiuencs de l’estació passejos en el telecadira Blanhiblar, rutes de senderisme i BTT, ràfting i entrades al parc de fauna Aran Park. El telecadira es posarà en marxa a partir del 15 de juliol i permetrà remuntar fins a la cota 2.220 metres sobre el pla de Beret, amb vistes espectaculars de la val de Ruda i l’Aneto. Al pla de Beret, a 1.850 m d’altura, i molt a prop de la base inferior del telecadira del Blanhiblar, l’estació mantindrà oberts el restaurant i la cafeteria, i llogarà bicicletes per als excursionistes. S’han marcat rutes a peu i en bicicleta pels entorns de l’estació.

Boí Taüll Resort, després d’uns anys de crisi en què va haver de renunciar a les activitats d’estiu, hi va tornar fa dos anys i ara espera incrementar un 10% el volum de pernoctacions als hotels del pla de l’Ermita. L’any passat se’n van registrar 34.000. Les activitats d’estiu a l’estació ribagorçana comencen demà mateix i s’allargaran fins a l’11 de setembre. Amb aquest increment de dies, l’estació espera tornar a les xifres de visitants estiuencs que tenia als anys noranta. L’estació ha coordinat la seva oferta amb la del turisme de natura i el cultural: excursions al Parc Nacional d’Aigüestortes, i visites a les esglésies romàniques de la vall, catalogades com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i a les falles, també reconegudes per la Unesco. A més, durant els mesos de juliol i agost es preveuen altres esdeveniments a la vall que s’espera que serveixin per atraure visitants, com ara el Mountain Music Adventure (un campus musical) i el Buff Festival (una competició esportiva).

Des del Pallars, l’estació de Portainé obrirà l’hotel Port Ainé 2000 a partir de l’1 de juliol, i ofereix un parc lúdic dedicat al turisme familiar amb una pista de tubbing (lliscar sobre un dònut pneumàtic damunt d’una pista de superfície plàstica amb inclinació), un parc d’aventura per a infants, cars, monopatins, entre altres activitats. També s’organitzen rutes al Parc Natural de l’Alt Pirineu amb monitors i guies. Espot ofereix rutes en 4x4 a Sant Maurici i rutes per la vall de Peguera.

També al Pallars, l’estació d’esquí de Tavascan i l’Ajuntament de Lladorre aprofiten la infraestructura de l’estació per oferir paquets turístics amb rutes a diferents llocs del municipi.

LA XIFRA

11,4 %
és el creixement que va registrar la xifra de pernoctacions a la demarcació durant l’estiu passat.

LA FRASE

Les previsions són positives i esperem un creixement que no serà tan gran com el de l’estiu passat
Martí Rafel
director del grup nozar, propietari de boí taüll resort

Seguir el rastre de l’os bru

Una de les activitats singulars que s’ofereixen des de les estacions és la que ofereix Tavascan, consistent a seguir el rastre de l’os bru. Les guies per seguir les petjades dels ossos són recorreguts a diferents indrets del municipi, enclavat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb guies del programa Piros Esplorer, coneixedors de la fauna salvatge de les muntanyes. Els guies expliquen al grup els diferents elements que els participants es van trobant pel camí: s’interpreten els rastres d’animals, s’observa la fauna mitjançant telescopis, es mostra el control de càmeres automàtiques per al seguiment dels exemplars d’ós bru que hi ha actualment al Pirineu, i es comproven les trampes de pèl que s’hi posen per determinar-ne el pas. A més, s’han instal·lat diversos miradors en llocs estratègics del municipi des dels quals es pot observar i estudiar la fauna i la naturalesa de l’entorn i es poden fer filmacions i fotografies.

L’any passat, el turisme d’estiu al Pirineu va registrar xifres positives. En conjunt, la demarcació de Lleida va augmentar un 11,4% la xifra de pernoctacions en el conjunt d’establiments turístics: hotels, cases de turisme rural, càmpings i apartaments turístics. Això va superar les previsions que havia fet el sector abans de la temporada. Ara s’espera que el bon comportament del turisme estiuenc de l’any passat es pugui repetir i fins i tot incrementar lleugerament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona