Societat

Vins

A +500

El clima amb temperatures canviants entre la nit i el dia i el sòl argilós ofereix vins complexos, aromàtics i amb color

El projecte uneix 30 famílies que conreen 400 hectàrees

La història de la zona reafirma els lligams del paisatge amb la vinya des del segle X

És un celler jove i petit que ha apostat per donar vida a unes vinyes situades a la part més alta de la DO Penedès, dins la comarca de l’Alt Camp (entre 500 i 800 metres d’alçada) i que representen la part més salvatge d’aquesta denominació d’origen; fins i tot, en algun lloc, feréstega. Sota la influència de les ruïnes del castell de Selma, que havia estat lliurat als templers i que anys enrere va ser el punt de confluència de les masies de l’entorn, les vinyes de Varietal 500 busquen retornar el valor dels lligams amb la terra amb l’elaboració de vins d’alçada, en tots els sentits.

El projecte Varietal 500 va néixer l’any 2009 de l’elaboració del vi Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu. Aquest vi és un monovarietal de montònega (una varietat de raïm blanc que alguns elaboradors consideren la parellada de la zona, mentre que d’altres el reclamen com una varietat pròpia). A partir del 2013, el celler va professionalitzar la distribució i la comercialització, i Varietal 500 va començar a elaborar els seus propis vins a partir de varietats autòctones, tradicionals o varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada (garnatxa blanca i negra, merlot i sauvignon blanc).

Segons el director general de Varietal 500, Lluís Figueras, els canvis tèrmics entre la nit i el dia són una de les característiques que més afecten la vinya en aquesta zona. Provoca maduracions lentes amb altes qualitats.

Actualment, l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, que es conreen seguint les pràctiques d’excel·lència i garantint els criteris de sostenibilitat i ecologia. Es tracta de donar sentit a un celler petit que pugui promoure el compromís dels visitants i locals amb el paisatge i una economia local respectuosa. Per això, han apostat per una producció limitada de 20.000 ampolles que busquen l’expressió de l’entorn amb un procés d’elaboració respectuós i amb l’ús de llevats autòctons.

Figueras recorda que un dels objectius del projecte és fer territori i donar valor a un patrimoni marcat per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural hi tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X. Segons ell, el vincle amb la terra es plasma en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració dels vins de Varietal 500 són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins. Precisament, Mitjans destaca la complexitat aromàtica i el color dels vins d’aquesta zona, a causa del clima i del sòl d’argiles que garanteixen nutrients al cep durant les èpoques de sequera. Mitjans creu que l’objectiu ha de ser buscar expressions més pròpies del terrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp