Societat

Vins

A +500

El clima amb temperatures canviants entre la nit i el dia i el sòl argilós ofereix vins complexos, aromàtics i amb color

El projecte uneix 30 famílies que conreen 400 hectàrees

La història de la zona reafirma els lligams del paisatge amb la vinya des del segle X

És un celler jove i petit que ha apos­tat per donar vida a unes vinyes situ­a­des a la part més alta de la DO Penedès, dins la comarca de l’Alt Camp (entre 500 i 800 metres d’alçada) i que repre­sen­ten la part més sal­vatge d’aquesta deno­mi­nació d’ori­gen; fins i tot, en algun lloc, feréstega. Sota la influència de les ruïnes del cas­tell de Selma, que havia estat lliu­rat als tem­plers i que anys enrere va ser el punt de con­fluència de les masies de l’entorn, les vinyes de Vari­e­tal 500 bus­quen retor­nar el valor dels lli­gams amb la terra amb l’ela­bo­ració de vins d’alçada, en tots els sen­tits.

El pro­jecte Vari­e­tal 500 va néixer l’any 2009 de l’ela­bo­ració del vi Nou de +500 per part de l’Agru­pació d’Agri­cul­tors del Pla de Man­lleu. Aquest vi és un mono­va­ri­e­tal de montònega (una vari­e­tat de raïm blanc que alguns ela­bo­ra­dors con­si­de­ren la pare­llada de la zona, men­tre que d’altres el recla­men com una vari­e­tat pròpia). A par­tir del 2013, el celler va pro­fes­si­o­na­lit­zar la dis­tri­bució i la comer­ci­a­lit­zació, i Vari­e­tal 500 va començar a ela­bo­rar els seus pro­pis vins a par­tir de vari­e­tats autòcto­nes, tra­di­ci­o­nals o vari­e­tats molt ben acli­ma­ta­des a la zona d’alçada (gar­natxa blanca i negra, mer­lot i sau­vig­non blanc).

Segons el direc­tor gene­ral de Vari­e­tal 500, Lluís Figue­ras, els can­vis tèrmics entre la nit i el dia són una de les carac­terísti­ques que més afec­ten la vinya en aquesta zona. Pro­voca madu­ra­ci­ons len­tes amb altes qua­li­tats.

Actu­al­ment, l’Agru­pació d’Agri­cul­tors del Pla de Man­lleu reu­neix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, que es con­reen seguint les pràcti­ques d’excel·lència i garan­tint els cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat i eco­lo­gia. Es tracta de donar sen­tit a un celler petit que pugui pro­moure el com­promís dels visi­tants i locals amb el pai­satge i una eco­no­mia local res­pec­tu­osa. Per això, han apos­tat per una pro­ducció limi­tada de 20.000 ampo­lles que bus­quen l’expressió de l’entorn amb un procés d’ela­bo­ració res­pectuós i amb l’ús de lle­vats autòctons.

Figue­ras recorda que un dels objec­tius del pro­jecte és fer ter­ri­tori i donar valor a un patri­moni mar­cat per les caba­nes de pedra seca i les tor­res de guaita, on el bosc i l’entorn natu­ral hi tenen un pes específic molt impor­tant. La història de la zona, a la fron­tera del riu Gaià, rea­firma els lli­gams del pai­satge amb el con­reu de la vinya des del segle X. Segons ell, el vin­cle amb la terra es plasma en dos con­cep­tes clau: la viti­cul­tura, ja que totes les vinyes que es fan ser­vir per a l’ela­bo­ració dels vins de Vari­e­tal 500 són vinyes d’alçada, con­re­a­des per agri­cul­tors pro­fes­si­o­nals de l’Agru­pació d’Agri­cul­tors del Pla de Man­lleu; i la vini­cul­tura, ja que l’enòleg, Josep Mit­jans, és un ferm defen­sor de l’apli­cació de mètodes natu­rals en l’ela­bo­ració dels vins. Pre­ci­sa­ment, Mit­jans des­taca la com­ple­xi­tat aromàtica i el color dels vins d’aquesta zona, a causa del clima i del sòl d’argi­les que garan­tei­xen nutri­ents al cep durant les èpoques de sequera. Mit­jans creu que l’objec­tiu ha de ser bus­car expres­si­ons més pròpies del ter­rer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia