La Generalitat declara d'interès nacional la festa major de l'Arboç

El Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir la declaració com a festa patrimonial d'interès nacional de la festa major de l'Arboç. Així mateix, també s'han declarat elements festius patrimonials d'interès nacional els següents actes vinculats a aquesta celebració local: el ball de diables i carretillada, el ball de bastons, els gegants i l'exhibició castellera. El govern català també preveu la inscripció d'aquesta festa i els seus elements festius en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La festa major de l'Arboç, que se celebra en honor de Sant Julià i els Sants Màrtirs, se celebra el quart diumenge d'agost, jornada en què s'organitzen les matinades, l'exhibició castellera i la cercavila que encapçala la processó de Sant Julià. A més, també s'hi reciten els versots i parlaments del ball de diables i s'organitza la tradicional encesa conjunta, la carretillada.

La primera referència escrita que es conserva de la festa arbocenca és de l'any 1876, i la seva estructura s'ha mantingut invariable des de llavors. Així, la celebració segueix el model de les festes majors del Penedès i el Camp de Tarragona, amb el seguici popular com a eix central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.