Llengua i cultura, la via d’integració
Vint-i-sis punt d’atenció a la demarcació per oferir als immigrants un programa formatiu que doni resposta a les seves necessitats reals
El projecte dels tallers d’acollida lingüística, cultural i comunitària (Talcc), amb 26 punts d’atenció a la demarcació de Girona, ofereix un programa formatiu que dona resposta a les necessitats reals d’aquelles persones d’origen immigrant que, per diferents motius, no poden accedir a altres recursos.
El Talcc ha passat de ser un recurs enfocat únicament a l’aprenentatge de la llengua a un projecte que persegueix l’assoliment de tres objectius: proporcionar a les persones d’origen immigrant elements lingüístics bàsics per comunicar-se amb la societat d’acollida; facilitar-los pautes culturals, administratives i socials necessàries per poder desenvolupar-se autònomament en la nostra societat, i potenciar el protagonisme i la participació socials, vinculant-les al teixit associatiu local, a fi que esdevinguin ciutadans actius, de ple dret, que aportin el seu potencial a la construcció d’aquesta nova societat.
El Talcc es duu a terme gràcies a la col·laboració de més de 120 voluntaris. L’últim curs, s’han atès unes 700 persones de diferents orígens: el Marroc, Gàmbia, el Senegal, la Xina, el Pakistan, l’Índia, Hondures, Romania, etc. El perfil dels qui participen al Talcc és, majoritàriament, el d’una dona subsahariana o marroquina (provinent de zones rurals), casada i amb fills, poc o gens alfabetitzada, que no treballa fora de casa, que fa més de 5 anys que viu a Catalunya i en situació administrativa regular.
A través de classes, visites, xerrades i la participació en diferents actes, es vol dotar els alumnes del Talcc d’eines que els ajudin a millorar la seva situació personal. Algunes experiències que s’han provat enguany han estat un èxit, com ara l’assistència a espectacles culturals (obres de teatre, concerts de música clàssica i actuacions infantils), la instauració d’assemblees trimestrals en què els alumnes decideixen els temes que els interessa treballar i les xerrades que volen escoltar, la participació com a entrevistats en programes de la ràdio local, etc.