Societat

Els menors del centre L’Estrep sortiran sempre acompanyats

La Generalitat reforça el nombre d’educadors i es compromet a intensificar les activitats dirigides als adolescents

Els ajuntaments de Sant Salvador i Manresa col·laboraran per garantir la convivència entre els joves i els veïns

Més activitats, més educadors i més acompanyament per als joves que resideixen al centre d’acollida de menors de L’Estrep de Sant Salvador de Guardiola. Aquests són tres dels acords que els assistents a la comissió de seguiment del centre es van comprometre a tirar endavant. La reunió, que va començar dimarts a dos quarts de nou i va acabar més enllà de les dotze de la nit, es va convocar arran de la pallissa que, presumptament, dotze nois de L’Estrep van propinar a tres joves de Sant Joan de Vilatorrada al pati del teatre Kursaal de Manresa, en ple passeig Pere III, un succés que va acabar amb una de les víctimes a l’UCI.

En la trobada van participar representants de la direcció d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia), del centre de L’Estrep, de l’Ajuntament de Sant Salvador –hi van anar tots els grups polítics–, de l’Ajuntament de Manresa, de la Fundació Mercè Fontanilles –que té l’encàrrec de la Dgaia de gestionar el centre– i de l’associació de veïns del Calvet. També hi va ser present la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà.

La principal queixa de veïns i comerciants de la zona del passeig de Manresa sempre ha estat que els menors –sobretot els que tenen entre 16 i 18 anys– van sols per la ciutat i en grups nombrosos. I aquest va ser precisament el buit que els assistents a la trobada van voler omplir. El comunicat conjunt enviat ahir indica que “s’intensificaran les activitats dirigides als adolescents, que es repartiran en grups més reduïts, acompanyats per un educador”. La cap de servei territorial de la Dgaia, Eulàlia Creus, va avançar que en aquests moments ja s’ha començat a reforçar l’acompanyament que reben els nois i va explicar que la voluntat de la Generalitat és trobar mesures que permetin “apaivagar la inquietud ciutadana”.

En aquesta línia, totes les parts van constatar “la necessitat d’evitar “la proliferació d’especulacions i rumors que puguin perjudicar la convivència”. Els ajuntaments de Sant Salvador i Manresa obriran noves vies de col·laboració entre si i també amb el centre amb la idea de “difondre el funcionament i la tasca del centre”.

Posar-hi remei

La regidora d’Acció Social de Manresa, Àngels Santolària, va ser la representant de l’Ajuntament a la reunió. Abans que s’iniciés, va explicar que eren allà perquè volien “reconèixer que hi ha un problema i que cal treballar perquè això no torni a passar a la ciutat”. Santolària va demanar “més mesures de seguretat dels cossos que en tinguin la competència” per evitar els furts i les agressions que en els darrers anys s’han incrementat al passeig i que la majoria de veïns i comerciants atribueixen a grups de joves de L’Estrep.

LA XIFRA

40
nois
de 12 a 18 anys resideixen a L’Estrep; els més grans, de 16 a 18, sortien fins ara sols del centre d’acollida.

LA FRASE

Volem reconèixer que hi ha un problema i que hem de treballar perquè no torni a passar
Àngels Santolària
regidora d’acció social de manresa

La investigació de la pallissa, oberta

La pallissa que tres joves de Sant Joan de Vilatorrada van rebre d’un grup de dotze menors va passar el 25 de juny. Els Mossos van identificar-ne els presumptes autors –usuaris de L’Estrep– i els van poder detenir al cap de sis dies. Van ser posats a disposició de la fiscalia de menors, que en va deixar deu en llibertat amb càrrecs i va ordenar l’ingrés a un centre de reforma de règim tancat dels altres dos. El jutge, però, no ho va considerar necessari i finalment els va deixar també en llibertat.

Abans de la reunió de dimarts, la directora de L’Estrep, Núria Sala, va recordar que la investigació es manté oberta i que “encara no sabem si han estat ells o no”. Tot i això, va explicar que el centre “treballa per erradicar totes les conductes violentes” i treballa també “tot l’aspecte educatiu, social, d’acolliment i d’acompanyament” per afavorir “la seva integració a la societat catalana”. Sala va indicar que el centre acull 40 menors de 12 a 18 anys, “la majoria dels quals són nouvinguts”, que no tenen família que els empari. Els dos ajuntaments, la Dgaia i el centre es van comprometre a fer un seguiment del cas i van quedar per fer una altra reunió el 14 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva