La formació s’enfocarà a la competitivitat, al Penedès
Els redactors del pla estratègic de les quatre comarques arriben a un acord amb el Departament d’Ensenyament per avançar en l’àmbit econòmic
La Generalitat ho considera “necessari”
El Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha mostrat la seva predisposició a treballar i col·laborar en la mesura que es pugui per tirar endavant les propostes de la comissió de formació del pla d’acció per a la dinamització dels polígons d’activitat econòmica del Penedès (PAE), que suposaran un canvi de plantejament de la formació a les quatre comarques de la futura vegueria (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia). Així ho van anunciar els representants del Departament d’Ensenyament de la Generalitat en la reunió que van mantenir amb el coordinador del Pla Estratègic del Penedès, Jordi Cuyàs, i els directors integrats a la comissió.
Segons Jordi Cuyàs, l’objectiu és “treballar la formació des de la perspectiva de la dinamització econòmica i cobrir les necessitats de les empreses i els estudiants amb la intenció de captar i retenir el talent al territori.” En el context actual, les comarques del Penedès, tenen mancances de formació d’acord amb les necessitats de les empreses i aquest factor és clau per garantir l’evolució del mercat laboral i la competitivitat econòmica de la zona.
Les pretensions del pla d’acció per a la dinamització dels polígons i l’activitat econòmica obligaran a canviar l’organització de treball que hi ha hagut fins ara a les comarques del Penedès aplicant una visió més àmplia, cosa que, segons la directora dels serveis territorials de Barcelona Comarques, Lluïsa Nicolau, “és fins i tot necessària”. Segons Nicolau, el pla no només té recorregut, sinó que és un pla potent que permetrà treballar amb l’avantatge que les empreses s’hi impliquin per garantir i donar sentit a un nou punt d’enfocament global.
LA FRASE
LA XIFRA
Índex de competitivitat econòmica
Les comarques del Penedès es mouen en índexs de formació que situen aquest àmbit a la zona mitjana-baixa de les taules de competitivitat econòmica. Segons l’últim índex de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), elaborat per la consultora Activa Prospect, l’àmbit del Penedès ha de posar èmfasi a garantir la professionalització i la iniciativa de les noves generacions, donant un impuls als serveis educatius i sensibilitzant els joves i les famílies sobre la necessitat d’apostar per estudis superiors i tècnics, o de gestió empresarial. El foment de l’emprenedoria en els àmbits que donin suport a la millora de la competitivitat de les empreses és fonamental per al Penedès, segons aquest estudi. Els índexs de titulats superiors del 14,5% al Baix Penedès, del 18,4% a l’Alt Penedès, 19% a l’Anoia, o del 26,3% al Garraf, les comarques del Penedès són preocupants en la mesura que, en la majoria dels casos són xifres estancades, i cal fer nous plantejaments si l’objectiu és obtenir resultats diferents dels que es van repetint any rere any.