Societat

festes i tradicions

Gósol torna a ser refugi dels càtars el cap de setmana

La localitat del Berguedà celebra la festa del retorn dels càtars

Els actes s’inclouen dins la 22a edició del Festival Càtar del Pirineu Català, que es perllongarà fins a finals d’agost

La 22a edició del Festival Càtar del Pirineu Català, on intervenen una desena de municipis del Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, va arrencar a principis de mes a Bagà (Berguedà) i Prullans (Cerdanya). Fins a finals d’agost, els visitants podran trobar activitats molt diverses, com ara fires medievals, representacions teatrals, excursions, tallers manuals i d’oficis o, fins i tot, sopars temàtics. Aquest cap de setmana el festival arriba a Gósol amb la festa del retorn dels càtars. Fa més de 700 anys aquest municipi del Berguedà va ser terra de càtars. Era un dels punts on aquests es van amagar de l’Església catòlica i per on, actualment, diverses rutes recorden el seu pas.

De l’edició d’enguany destaquen la Trobada de Recreació (dissabte a les 11.30 h, amb campament medieval); la pujada al castell de Gósol amb torxes i un concert de música medieval a càrrec de Berguedana de Folklore Total.

Tant dissabte com diumenge, el centre de Gósol estarà ple de parades, tallers i demostracions d’oficis tradicionals. L’onzena fira artesanal omplirà els carrers principals, i els visitants podran aprendre antigues tècniques de cistelleria, modelatge amb fang, teixit primitiu o caracterització de ferides medievals.

A les 11.30 tant del dissabte com del diumenge, es podrà fer la visita guiada al castell de Gósol. Els actes continuaran a les cinc de la tarda de dissabte amb la xerrada a càrrec de Sergi Grau sobre Els càtars i Gósol al local social del poble. Tot seguit, concert amb els acordionistes del Pedraforca i Berguedana de Folklore Total. A les 18.30 es farà una recreació històrica medieval, i una hora més tard, a la plaça Major, començarà el concert i ball medieval amb el grup Berguedana de Folklore Total.

El plat fort del cap de setmana serà la pujada al castell amb torxes i la cercavila que començarà a les 21.30. Un cop a dalt del castell, Marc de las Heras llegirà el pregó de la festa.

Diumenge al migdia se celebrarà l’esperada justa entre cavallers davant del Centre Picasso i mitja hora després, una passejada familiar comentada explicarà els orígens i la història del municipi, centrant-se en els passos dels bons homes.

La festa

Dies: 29 i 30 de juliol



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona