Facilitar habitatge als sensellar
Un mètode que consisteix a facilitar habitatge als sensellar com a primer pas per a la seva reinserció completa en la societat
Al llarg d’ aquest any 2017, la Generalitat de Catalunya està impulsant “l’Estratègia Integral per a l’Abordatge del Sensellarisme”, després que la diagnosi realitzada a les principals ciutats hagi determinat que en els últims anys s’ha produït un augment del nombre total de persones sense llar, així com del nombre de persones que pernocten en espais públics.
L’Ajuntament de Girona és un dels que s’han afegit a aquest impuls, iniciant un projecte pilot. Càritas Diocesana de Girona també ha volgut donar una resposta a aquesta realitat d’exclusió severa que pateixen les persones sense llar i des del gener ha estat treballant per iniciar un nou projecte, que començarà a funcionar plenament aquest mes d’agost.
El projecte, que porta el nom de Llaços, es basa en el mètode Housing First, que consisteix a oferir a les persones sense llar, en primer lloc, l’habitatge, per tal que el fet de tenir aquest element fonamental que dona seguretat i estabilitat, motivi les persones a anar abordant altres situacions de la seva vida, iniciant lliurement un procés de recuperació personal que en altres circumstàncies (de forma obligatòria, com a condició per a accedir a l’habitatge...) possiblement no farien.
Ja fa més d’un any que La Sopa, el centre d’acollida de la ciutat de Girona, va iniciar una línia de treball seguint aquesta metodologia, i els resultats han estat francament bons. Això fa pensar que cal anar apostant per aquest model, i deixant per a casos puntuals i concrets el model tradicional o “en escala”, on la persona ha d’anar passant per diferents fases, pujant diversos esglaons, abans no se li faciliti un habitatge.
Calen més pisos
El mètode Housing First, d’eficàcia comprovada en altres països, requereix disposar d’habitatges en condicions per poder-los oferir a les persones necessitades, i aquesta és la limitació més important per avançar en la seva expansió. Per això, la iniciativa de Càritas d’obrir un pis en aquesta línia és una molt bona notícia, ja que possibilitarà que tres persones més facin un pas endavant en les seves vides, deixin el carrer i passin a viure com tothom, tinguin una adreça i una bústia on rebre comunicacions, siguin uns veïns més de l’escala, puguin millorar la seva salut i higiene, deixin de sentir-se invisibles i se sentin tractats com a persones, i tornin a tenir amics i vida social.
El recompte que es va fer la nit del 18 de maig del 2016 va mostrar que a Girona hi havia 118 persones dormint al carrer, que amb les 124 acollides en les diferents fases de La Sopa fan un total de 242 persones en situació extrema de sense llar. Així doncs, encara falten molts pisos per donar l’oportunitat a totes elles d’accedir al dret a l’habitatge.
La responsabilitat, en primer lloc, és de l’administració local, però els ciutadans també podem actuar, facilitant a l’administració, o a una entitat social com Càritas o d’altres del tercer sector, els pisos que estan desocupats, sense servir a ningú, cedint-los per poder-hi desenvolupar projectes com el que avui expliquem, del tot necessaris per aconseguir que aquest nostra ciutat sigui més justa i fraterna.