Societat

Societat

Respecte pels ramats

Les imprudències dels excursionistes ocasionen petits incidents amb els ramats que pasturen durant l’estiu al Pirineu

L’Associació Marques de Pastor instal·la cartells amb recomanacions per als senderistes

Cal un turisme responsable. També a muntanya. L’Associació Marques de Pastor, que agrupa allotjaments de turisme rural del Pallars i l’Alta Ribagorça i l’agència Pirineu Emoció, ha posat en marxa una curiosa iniciativa, que consisteix a assenyalar amb cartells informatius com han d’actuar els excursionistes quan es trobin, durant l’estiu, amb els ramats que pasturen en alta muntanya. Dilluns van instal·lar el primer dels dinou cartells que seguiran la ruta del Cinquè Llac, un itinerari que seguien, i encara segueixen, els grans ramats a l’estiu, quan els pastors conduïen els animals a les pastures altes. El recorregut d’aquesta ruta passa per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

L’associació ha detectat problemes entre els excursionistes que fan aquesta ruta, sovint provinents de zones urbanes, amb els ramats extensius i els seus gossos de protecció. No es tracta d’actes vandàlics –han remarcat–, sinó d’imprudències fruit del desconeixement de les reaccions que poden tenir els animals davant de certs comportaments, com ara portar bosses a les mans (els animals poden creure que els porten sal i comportar-se de forma brusca), jugar o cridar els gossos de protecció (poden seguir després el grup excursionista durant uns quants quilòmetres), o portar un gos propi sense lligar (es pot crear una situació complicada amb el ramat o els gossos que el guarden).

La iniciativa té la col·laboració dels consells comarcals del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, que acorden amb els municipis afectats l’emplaçament dels cartells i el manteniment que se’n farà, i té el suport de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (Idapa), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que és qui va instal·lar dilluns el primer dels dinou cartells que cobriran aquesta ruta. Es va col·locar al camí de Prat d’Or, a Sarroca de Bellera (Pallars Jussà), en un acte al qual van assistir el director de l’Idapa, Pere Porta; el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona; l’alcalde del municipi, Josep Ramon Lloret; Mireia Font, representant de l’Associació Marques de Pastor; membres dels consells comarcals de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, així com representants de l’Associació Bruna dels Pirineus i de l’Associació del Cavall Pirinenc, en representació del sector ramader.

L’Idapa s’ha fet càrrec del cost del disseny i fabricació dels cartells, valorat en 2.000 euros, i de la col·locació del primer. Els altres divuit els col·locaran els consells comarcals durant el mes d’agost.

Els cartells estan en quatre idiomes i recomanen, en cas d’entrar en un espai d’activitat ramadera, no apropar-se al bestiar ni als gossos ramaders, portar el gos lligat, ignorar els gossos ramaders, deixar les tanques tal com les han trobat, sigui obertes o tancades, i evitar portar bosses a la mà.

Una vegada col·locada tota la senyalització en aquest itinerari, els responsables de la iniciativa faran un seguiment dels resultats, amb la intenció d’oferir-la a altres consells comarcals, institucions o associacions que gestionen rutes senderistes i que hagin detectat els mateixos problemes, per tal d’implantar-los en altres zones del Pirineu.

Llegat.
Fa temps els camins per on passaven els ramats estaven marcats amb la marca de la casa, per poder-los diferenciar dels dels altres propietaris. L’Associació Marques de Pastor ha pres com a emblema aquest costum per recuperar el patrimoni etnogràfic i revalorar i recuperar camins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA