Societat

SOCIETAT

Pla estratègic per retenir els joves a la vall de Cardós

Es busquen solucions econòmiques i socials per poder revertir la situació actual, marcada pel fet que la població no arriba al mig miler d’habitants, minva de manera progressiva i està envellida

El territori que queda comprès dins de l’àmbit de la vall de Cardós (Lladorre, Esterri de Cardós i Vall de Cardós), al Pallars Sobirà, té uns 400 habitants. La població minva cada any i la que es queda al territori és envellida. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació s’ha redactat el pla de desenvolupament local sostenible de la vall de Cardós. El pla incideix molt especialment en la necessitat de generar una proposta innovadora, diferencial i de molta qualitat, perquè les persones, ja siguin joves nascuts a la comarca o gent arribada de fora, que tinguin interès a viure a la muntanya, triïn fer-ho a la vall de Cardós.

Mitjançant el pla es planteja tirar endavant polítiques d’habitatge, reforçar les relacions amb l’escola, facilitar l’accés a locals comercials, treballar conjuntament amb les empreses locals i el sector ramader, i promoure un estudi per valorar la possible viabilitat d’un polígon industrial rural.

Amb relació al turisme, s’aposta perquè la vall es diferenciï a partir del turisme sostenible i l’ecoturisme. Aquest hauria de complementar l’actual oferta d’excursionisme, senderisme i esports d’hivern, i integrar la gran afluència de campistes que visiten la vall.

El pla proposa generar una proposta de polítiques d’acollida, dirigida sobretot a emprenedors i a les seves famílies, i que es traduiria en serveis específics a aquestes persones, amb l’objectiu que trobin en la vall una atenció personalitzada, i prou atractiva per establir-s’hi. Es buscaran sobretot projectes que responguin a les necessitats del territori, que siguin viables, i que tinguin ple sentit a la vall de Cardós.

Per fer tot això, cal fer un pas important de treball conjunt i col·laboratiu dels tres ajuntaments i d’aquests amb altres entitats del territori, com ara el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ha apostat pel projecte, encarregant-lo i finançant el seu desenvolupament.

Eva Tarragona, de l’empresa mOntanyanes, encarregada de tirar endavant el projecte, remarca que no és un pla que requereixi grans inversions econòmiques, sinó, per damunt de tot, implicació política i un gran capital humà. Tarragona destaca que el pla només serà viable si els ajuntaments acorden una fórmula de col·laboració i tot seguit dirigeixen tots els esforços a trobar el finançament per contractar personal tècnic qualificat per tirar endavant les accions.

Aquest és el tercer pla que el Parc Natural de l’Alt Pirineu ajuda a redactar, després del de la vall Ferrera i el del terme de l’EMD Isil i Alòs. Per a la redacció del pla de desenvolupament s’han portat a terme un seguit de sessions participatives amb els diferents col·lectius de la vall.

LA XIFRA

400
persones resideixen als nuclis que integren la vall de Cardós. L’envelliment de la població és progressiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Educació

Una àgora per a docents

estanyol

Una riuada a l’illa italiana d’Ischia deixa un mort i una dotzena de desapareguts

roma

Platja d’Aro retorna 22.633 euros a disset treballadors

CASTELL-PLATJA D’ARO

Aragonès promet un fons per enretirar tot l’amiant

Barcelona
Pobresa

Creix la llista dels qui passen gana

Taradell

Fan una escultura a Salt a partir de deixalles

SALT

Nadal esportiu i jornada d’esport inclusiu a Olot

Olot
GIRONA

El PSC apressa l’equip de govern a tenir pressupost

Lloret de mar

Finalitzen els treballs de neteja dels penya-segats