Societat

crònica

concert

Festivals i festivals

Música Pot semblar una paraula vulgar, però hi hagué un temps que Mozart, Bach o Vivaldi van ajudar a trencar vells fantasmes elitistes i els festivals que van néixer i créixer a les nostres comarques no tant sols van omplir les nits d’estiu sinó què, amb excepcions que sempre n’hi ha, van transformar molts concerts en una porta oberta a la cultura i el coneixement. Injuriats per uns, alabats per altres, els festivals d’estiu han canviat el paisatge .

Els dies del festivalTorroella ha atret melòmans, però també turistes i estiuejants
A Peralada hi van anarSofia, la reina espanyola i la princesa anglesa coneguda com Lady Di
La Senya Blanca ha tancatLa Porta Ferrada continua i ha complert cinquanta cinc anys

En un arti­cle publi­cat a la Revista de S’Agaró, el 1970 sig­nat per Anto­nio Fernández Cid es podia lle­gir : “ En les nits asse­nya­la­des d’estiu- traduït del cas­tellà- S’Agaró s’anima amb pro­gra­mes d’alta selecció musi­cal. La remor del mar , acom­pa­nya les més extra­or­dinàries melo­dies dels clàssics pen­ta­gra­mes de Bach i Vivaldi, Mozart i Beet­ho­ven; també de Schu­bert i Brams, perquè no man­qui la repre­sen­tació romàntica. Men­tre el que passa a baix, a pocs quilòmetres, o sigui a Platja d’Aro, es bullanga i anar­quia de veus, idi­o­mes, ves­ti­men­tes, tipus de per­so­nes, diàlegs de la moto i la gui­tarra elèctrica, aquí hi ha senyo­rial selecció, refi­na­ment i gala rigo­rosa....que no cal impo­sar-la ja què gràcies al con­tagi d’aquest ambi­ent, molt noble, a ningú se li acu­di­ria dei­xar-la de banda. La catifa que uneix l’Hos­tal de la Gavina amb els jar­dins, les gra­des natu­rals que sepa­rem les file­res amb flors, els arcs sota els quals es situa l’esce­nari que ocu­pen els artis­tes, la dis­creta il·lumi­nació que ajuda al tri­omf de la lluna, tants cops can­tada per músiques esco­lli­des, són la millor caixa de res­sonància per l’art per uns intèrprets de gran luxe, com ho és també, el mateix marc . S’Agaró no és l’indret més ade­quat per experiències reno­va­do­res, per intents d’estètica musi­cal avançada. Dei­xem per altres ambi­ents les dis­cu­ti­bles con­ques­tes d’avui en dia, perquè a la Senya Blanca, amb la bellesa serena i har­mo­ni­osa dels seus jar­dins, el que s’imposa, es l’obra de sem­pre , la que amb el pes i el pòsit dels anys, dels segles, ocupa un lloc de pri­vi­legi en la història del nos­tre art.”

Fernández Cid , antic tinent coro­nel de l’exèrcit fran­quista i crític musi­cal de l’ABC con­ti­nu­ava defen­sant la cul­tura com a patri­moni d’una deter­mi­nada elit sense enten­dre que els temps esta­ven can­vi­ant, que la música podia ser un ele­ment de sub­versió i canvi i la Porta Fer­rada de Sant Feliu de Guíxols havia actuat com a clau de volta i ele­ment cohe­si­o­na­dor d’una pro­posta que orga­nit­zada per la Junta Local de Infor­mación, Turis­moy Edu­cación Popu­lar pre­si­dia Joan Puig i Amet­ller, ales­ho­res tinent d’alcalde, amb la col·labo­ració de Josep M. Nadal i Sallarés, pro­pi­e­tari de la botiga Ars Populi, el 13 d’agost del 1958, van impul­sar el pri­mer con­cert de l’event bate­jat com Fes­ti­val Musi­cal de la Porta Fer­rada que havia nas­cut un any abans. L’esco­llida va ser l’Orques­tra Fil­harmònica d’Ale­ma­nya del Sud, acom­pa­nyada de la coral pròpia que sota la batuta de Tho­mas Chris­tian David va inter­pre­tar l’Ober­tura Leo­nor III de Fideli, la Setena Sim­fo­nia de Beet­ho­ven i la Missa de la Coro­nació de Mozart. El pro­grama, que no pre­sen­tava cap estridència, era l’inici d’una revo­lució silen­ci­osa que impul­sada per Joven­tuts Musi­cals, va trans­for­mar les esglésies en audi­to­ris i així a l’agost del 1970, quan Fernández Cid va escriure el que va escriure, a Cadaqués gràcies a Jordi Roch, pre­si­dent de Joven­tuts Musi­cals, i al patro­cini de l’ajun­ta­ment nai­xia el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música que en la segona edició va fer un cicle sobre la música de l’edat mit­jana i el renai­xe­ment, amb figu­res com Jean Pierre Ram­pal, Tho­mas Hems­ley o Mont­ser­rat Ala­ve­dra.

El mateix havia pas­sat a Calonge on dos anys abans quan per ini­ci­a­tiva del rec­tor de la vila, mossèn Pere Sur­ri­bas, de Joan Vinyes i el músic Adrià Sardó i Parals es van orga­nit­zar dos con­certs en bene­fici de la cons­trucció d’un altar major per a l’església de Sant Martí. Pri­mer es van cele­brar a l’inte­rior del tem­ple, més tard es van tras­lla­dar al pati d’armes del cas­tell, dos audi­to­ris impro­vi­sats on va començar a manar la música clàssica, però aviat es van impo­sar les sar­da­nes i el jazz . L’acte inau­gu­ral va comp­tar amb la presència del ales­ho­res gover­na­dor civil , Vic­tor Hellín, Joaquín Ruiz Jiménez, Xavier Mont­sal­vatge, Xavier Turull o Cristóbal Gar­ri­gosa i el va pro­ta­go­nit­zar la coral Sant Jordi què va inter­pre­tar obres de Tomás Luis de Vic­to­ria , Joan Bru­dieu, Joan Cere­rols, Pau Casals, Fedéric Mom­pou, Igor Stra­vinsky, Arnold Schönberg, J. S. Bach, George Bras­sens, Ros Marbá o Rai­mon. Una nit de glòria, l’inici d’una aven­tura que aquest 2017 cele­bra els cin­quanta anys de vida. Una per­sona d’edat de Calonge m’expli­cava que tot i que a les pri­me­res edi­ci­ons s’inten­tava man­te­nir a un cert eli­tisme i l’entrada dels con­vi­dats al recinte era xalada per alguns veïns xafar­ders, quan la soci­e­tat es va fer més oberta i el turisme va tren­car les bar­re­res imper­cep­ti­bles van can­viar les curi­o­si­tats i els estils.

El 23 de juliol del 1981, Miguel del Barco, direc­tor del Con­ser­va­tori de Música de Madrid i el trompa, solista de l’Orques­tra de RTVE, Miguel Angel Col­me­nero van obrir el pri­mer Cicle de Con­certs d’Estiu, a Tor­ro­e­lla de Montgrí. Gràcies al suport de la parròquia de Sant Genís, el patro­cini de la con­se­lle­ria de Cul­tura i Mit­jans de comu­ni­cació de la Gene­ra­li­tat, la Junta Muni­ci­pal de Turisme de Tor­ro­e­lla de Montgrí, l’Estar­tit i la Caixa de Pen­si­ons i orga­nit­zat per Joven­tuts Musi­cals gover­na­des per Josep Llo­ret , aquell cicle de con­certs que estava pre­si­dit pel ales­ho­res con­se­ller de cul­tura Max Can­her, va ser l’embrió d’una petita revo­lució cul­tu­ral i social. El pres­su­post ini­cial, un milió i mig de pes­se­tes (9.000 euros)va obrir totes les pos­si­bi­li­tats i com si es llencés una pedra a una bassa d’aigua calma els cer­cles expan­sius i concèntrics nas­cuts entre la Plaça de la Vila i l’església de Sant Genís, han afec­tat a la vida quo­ti­di­ana d’una vila ali­men­tada per l’oferta cul­tu­ral que els dies del fes­ti­val ha atret melòmans, però també turis­tes i esti­ue­jants.

El 1988 a l’acte d’inau­gu­ració del fes­ti­val, Yehudi Menu­hin, va dir que la música era una manera d’enten­dre la vida, què li feia plaer ela­bo­rar i valo­rar una obra artística. “A vega­des - va dir- - rea­lit­zar petits actes humils i dis­crets omplen de joia el cor de l’artista, estar en aquest poble petit hem pro­du­eix gran satis­facció.» I més, veien com els car­rers i pla­ces de Tor­ro­e­lla s’omplien d’estu­di­ants que assis­tien als cur­sos inter­na­ci­o­nals d’Inter­pre­tació i Com­po­sició Musi­cal, amb un des­ta­cat claus­tre de pro­fes­sors. Tor­ro­e­lla s’ha sabut adap­tar a les cir­cumstàncies, el mateix havia fet el fes­ti­val de Begur ini­ciat el 1977, catorze anys després que Car­men Amaya fes l’últim ball inten­tant recap­tar fons per il·lumi­nar el cas­tell de Sant Pere i havent de supor­tat l’amenaça d’altres con­vo­catòries com la del cas­tell de Pera­lada, nas­cut el 1987, amb tota pompa i solem­ni­tat. Impul­sat per Car­men Mateu, finançat gràcies a la política de res­pon­sa­bi­li­tat social cor­po­ra­tiva del Grup Pera­lada, va néixer amb un impor­tant suport de les ins­ti­tu­ci­ons i així el 1988, la reina espa­nyola Sofia de Grècia i la prin­cesa anglesa lady Diana Spen­cer , més cone­guda com Diana de Gales, van assis­tir a un con­cert que va ofe­rir Josep Car­re­ras a la plaça del poble. Espe­ci­a­lit­zat en òpera i pro­duc­ci­ons pròpies, per exem­ple allà es va repre­sen­tar des del Bar­bero de Sevi­lla a La Bohème, el Rapte del Ser­ra­llo o Marina, ha tro­bat una dura com­petència amb el fes­ti­val que s’orga­nitza al jardí de l’antic cas­tell dels Woe­vodsky, al Cap Roig. Es va ini­ciar a l’any 2000 com una con­vo­catòria pels amants del jazz, però gràcies al finançament, pri­mer de Caixa Girona i, després de l’absorció, de la Caixa de Pen­si­ons recon­ver­tida en Cai­xa­bank, sobre els penya-segats de Cale­lla, vol­tats d’una natura ufa­nosa i una vege­tació ori­gi­nal hi han actuat els millors grups i veus, des d’Elton John a Bar­bara Hen­dricks, pas­sant per Ale­jan­dro Sanz o Paco de Lucía.

No podem obli­dar ni el Por­tal­blau, segons defi­nició pròpia un fes­ti­val de música i arts de la Medi­terrània de l’Escala-Empúries, ini­ciat el 2008, any de la com­me­mo­ració del cen­te­nari de l’inici de les exca­va­ci­ons, que forma part del pro­jecte Ari­adna – Xarxa Euro­me­di­terrània de cul­tura i patri­moni, amb altres vuit fes­ti­vals d’Itàlia, Grècia i el Mar­roc; ni els Sons del Món que volta l’Empordà: Roses, Cas­telló d’Empúries, Empu­ri­a­brava, Can­ta­llops, Mollet de Pera­lada, Cadaqués, Vilajuïga o Rabós, demos­trant que la musica no tan sols aplaca les feres sinó que fa moure els esti­ue­jants. Tot i que alguns experts asse­gu­ren que l’oferta està satu­rada, les xifres can­ten i a les nits de xafo­gor a la costa es poden sen­tir inter­pre­ta­ci­ons de Bach o Mozart i també reg­gae, rock o fla­menc. Han gua­nyat els de baix, la Senya Blanca ja no senyala la lluna, ha tan­cat. Els con­certs s’han tras­lla­dat a S’Agaró. Cin­quanta cinc anys després, la Porta Fer­rada i Cadaqués con­ti­nuen. Fernández Cid s’esti­ra­ria els cabells.

Tor­ro­e­lla /Pala­fru­gell Els fes­ti­val de música i la història popu­lar

3

5

2

4

1

Escenari mundial

Ravi Shankar, Miriam Makeba, Maria del Mar Bonet, Esbart Dansaire de Rubí, Gitanos del Rajastan, Nahawa Doumbia, Houria Aïchi, Alim Qasimov, Dervixos giròvags de Damasc, són alguns del noms que han actuat a Torroella en l’apartat de Músiques del Món. Yehudi Menuhin, Pinkas Zukerman, Ruggiero Ricci, Viktoria Mullova, Dimitri Sitkovetski i Alberto Lysy; Jean Pierre Rampal; Victòria de los Ángeles, Jaume Aragall, Barbara Hendricks, James Bowman, Renata Scotto, Emma Kirby, Katia Ricciarelli en l’apartat de clàssica. A Cadaqués el primer cartell del festival el va fer Joan Josep Tharrats, una tradició que s’ha mantingut i així entre altres autors podem comptar Tàpies, Dalí , Isabel Garriga, Antoni Pitxot, Shigeyoshi Koyama, Robert Llimós, Modest Cuixart, Mariscal i a més es va crear una orquestra fundada per Edmón Colomer dirigida, entre altres per, Sir Neville Marriner, Gennady Rozhdestvensky, Philippe Entremont, Christian Zacharias, Vasily Petrenko, Pablo González, Alberto Zedda, Michal Nesterowicz, Gianandrea Noseda o Jaime Martín . Al festival de Peralada s’han representat peces fonamentals d’opera com: Viva la mamma! de Gaetano Donizetti (1990), Otelo de G. Verdi (1991), Babel 46 de Xavier Montsalvatge (1994), La flauta mágica de W. A. Mozart (1995),La Traviata de G. Verdi (1996), Così fan tutte de W. A. Mozart (1999), Madama Butterfly de Giacomo Puccini (2004),La Bohème de G. Puccini (2008. A Cap Roig hi han actuat Elton John, Kiri Te Kanawa, Paul Anka, Diana Krall, Mark Knopfler, Keane, a l de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols , l’English Chamber Orchestra , Joe Cocker, Jordi Savall, Estrella Morente, Madredeus, Pepe Rubianes, Dulze Pontes o Youssou N’Dour. A Calonge rebatejat com Interludi, Teresa Berganza, Josep Carreras, Montserrat Caballé, Sílvia Pérez Cruz, Pau Riba o Pascal Comelade. Si llegeixen els crèdits veuran que hi ha una oferta que omple les nits de xafogor, transformades en escenari mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia