La nevada obliga a tallar l'eix transversal i l'AP-7 i afecta prop de cinquanta carreteres

Protecció Civil activa l'alerta màxima del Neucat en onze comarques i recomana que s'hi suspengui el transport escolar

Tot i que durant la tarda van caure les primeres volves a Collserola i que finalment va haver-hi complicacions a disset carreteres secundàries, la demarcació de Barcelona va ser ahir la menys afectada pel temporal de neu i el fred polar que va arribar a Catalunya procedent del centre d'Europa. A última hora de la tarda, la direcció general de Protecció Civil va elevar el pla d'emergència Neucat a la seva alerta màxima a les comarques gironines de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès, el Pla de l'Estany i el Ripollès; a les tarragonines de la Ribera d'Ebre, la Terra d'Alta i el Priorat, i a Osona, a la frontera entre Barcelona i Girona. Aquest nivell màxim d'alerta vol dir que en aquestes onze comarques es poden arribar a acumular més de quinze centímetres de neu en cotes superiors als 400 metres.

A causa d'aquesta situació d'alerta extrema, el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Josep Ramom Mora, va recomanar als Consells Comarcals d'aquestes comarques que avui, primer dia d'escola després de les vacances de Nadal, suspenguin el transport escolar per precaució. Tot i que la decisió ferma no es prendrà fins aquest matí, ahir al vespre es donava per fet que més de 300 alumnes de les Terres de l'Ebre es quedaran avui sense classe per la cancel·lació del transport escolar. Pel que fa a les comarques gironines en situació d'alerta, les decisions s'adoptaran aquest matí.

Col·lapse a la Jonquera

La neu i el fred van afectar en major o menor mesura una cinquantena de carreteres catalanes, 17 a Tarragona, 17 a Barcelona, 10 a Girona i 4 a Lleida. En total es van haver de tallar set carreteres, però un dels punts més conflictius va ser la frontera de la Jonquera. Després de les quatre de la tarda, les autoritats franceses van decidir tancar l'autopista per evitar accidents, i la Generalitat va fer el mateix des del peatge. Una hora més tard, es tallava també l'N-II per la neu que queia al Pertús. El temporal va afectar també la circulació de vehicles per l'eix transversal, que es va haver de tallar al trànsit entre Vic i Santa Coloma de Farners, després que durant la tarda només hi poguessin circular turismes amb cadenes. A l'hora de tancar aquesta edició, l'eix continuava tancat en els dos sentits de la marxa, però l'AP-7 i l'N-II s'havien obert al trànsit amb restriccions intermitents que es mantindran o s'aixecaran en funció de l'evolució de les condicions meteorològiques. L'Ajuntament de la Jonquera va habilitar el pavelló perquè els conductors afectats poguessin passar-hi la nit.

A banda de l'AP-7, l'eix transversal i l'N-II, entre les carreteres més afectades pel temporal de fred, pluja i neu destacaven a l'hora de tancar aquesta edició la T-334, tallada a Horta de Sant Joan; la C-44, a Móra la Nova, on era obligatori circular amb cadenes; la C-37, al túnel de Bracons, on s'havia restringit el pas als camions de gran tonatge; la C-28, on calia portar cadenes entre Vielha i Esterri d'Àneu; la N-260, a Planoles, amb restriccions per als camions de gran tonatge; la BV-5114, tallada a Fogars de Monclús; la BV-3301, tallada a Bot, i la T-221, on era obligatori l'ús de cadenes entre Santa Maria de Queralt i Talavera i també s'havia restringit el pas a grans camions.

Ajuntaments en alerta

Pel risc creixent de nevades, la Generalitat va avisar els ajuntaments perquè prenguin les mesures preventives i activin els plans d'emergències municipals. Terrassa i Sabadell ho van fer a primera hora de la tarda en previsió de la baixada de temperatures i l'Ajuntament de l'Hospitalet va decidir activar l'operació Fred per facilitar l'allotjament de les persones sense sostre. L'Ajuntament de Barcelona, en canvi, va reaccionar més tard. A les deu de la nit va anunciar que a partir de la una de la matinada activaria el pla d'emergència per neu i gel, que inclou també l'operació Fred per donar aixopluc a les persones sense sostre. Les possibilitats que hi hagués precipitacions en forma de neu durant la nit a la ciutat de Barcelona eren d'entre el 30 i el 70% i l'activació del pla va implicar un dispositiu de reforç dels serveis de neteja, serveis socials, Guàrdia Urbana, Protecció Civil municipal i Bombers de Barcelona.

A causa de la situació d'alerta màxima, Protecció Civil recomana que es restringeixi l'ús del cotxe privat als desplaçaments estrictaments necessaris i que s'extremin les mesures de precaució. Tot i que aquesta nit passada estava previst que nevés amb menor intensitat a cotes superiors a 200 metres, les previsions meteorològiques indicaven que la situació tendirà a millorar a partir de les set d'aquest matí.

Nou vols suspesos

V.P

Els efectes del temporal també es van tornar a notar en el trànsit aeri durant tot el dia d'ahir. A causa del fred polar i la neu que estan afectant diverses ciutats europees, es van haver de suspendre vuit vols de l'aeroport del Prat i un més de l'aeroport de Girona des de les sis del matí fins a les deu de la nit. En concret, segons van informar fonts del departament de premsa del Prat, en aquest aeroport es van haver de cancel·lar tres vols de la companyia British Airways a Londres i dos més de Easyjet a la mateixa destinació.

Air France va suspendre un vol a París i Easyjet va cancel·lar-ne un altre amb destinació a Liverpool que havia de sortir a les cinc de la tarda. També es va haver de suspendre un vol des de Girona amb destinació a la capital britànica. La majoria dels vols suspesos durant la jornada tenien com a destinació el Regne Unit, afectat pel que es considera el temporal més fort dels últims trenta anys, i que està obligant a restringir des de fa dies el trànsit aeri. Algunes companyies, com és el cas de British Airways, van canviar els vols dels passatgers afectats per les cancel·lacions. El mal temps al Regne Unit i a França també va provocar retards de diversa consideració en alguns vols amb arribada a Barcelona.

Problemes a tot Europa

agències

L'onada de fred està causant problemes a tot Europa. A Granada ahir va morir una dona de 76 anys i a Màlaga es va haver de desallotjar una escola. A la Gran Bretanya, on ja fa dies que estan sota els efectes del fred, es van tancar aeroports i més de 2.000 escoles a Escòcia, Gal·les i el sud-est d'Anglaterra. A França s'han registrat problemes per circular per les carreteres i retards en el TAV, i a Alemanya el sector del transport també és dels més afectats. Es calcula que ja hi han mort com a mínim nou indigents.

El temporal s'allargarà fins la setmana vinent

júlia Tardà

El temporal de neu i vent que va arribar ahir a Catalunya es podria allargar fins a la setmana vinent, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Tot i que no es preveuen nevades per a aquest cap de setmana, diumenge a la nit arribarà una altra massa d'aire humit que podria fer tornar la neu, fins i tot al nivell del mar. Després de les primeres nevades d'ahir, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, va advertir que encara que la neu no caurà durant el cap de setmana el fred intens podria provocar problemes a causa del gel. La direcció general de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla d'emergències per nevades, el Neucat, amb motiu del risc de precipitacions a tot el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA