Societat

El ‘Harvey’ arriba a Louisiana i ja és culpable de vint morts

L’amenaça de greus inundacions es desplaça però encara es manté a l’est de Houston

L’altre gran perill és l’augment del nivell del mar

Podria ser el desastre natural més costós dels EUA

L’ull de la tempesta tropical Harvey es va situar ahir sobre el sud-oest de l’estat de Louisiana mentre continuava deixant intenses pluges a l’extrem sud-est de Texas, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units (EUA).

En el seu butlletí de les 12.00 GMT, l’NHC va indicar que la tempesta Harvey presentava vents màxims de 75 km/h i es trobava a 40 km a l’oest-nord-oest del llac de Charles (Louisiana) i a 50 km al nord-est de Port Arthur, a Texas. Es desplaçava cap al nord amb una velocitat de 14 km/h i s’esperava “un debilitament gradual” del sistema i la seva “degradació a depressió tropical” per a la nit passada.

Segons un probable patró de trajectòria, l’ull de la tempesta Harvey es mourà a través de la part baixa de la vall del Mississipí i de Tennessee. Tot i això, els meteoròlegs alerten que podria produir noves pluges amb acumulacions de 7 a 15 cm fins divendres des del sud-oest de Louisiana i la frontera a l’est de Texas cap a l’oest de Kentucky, amb acumulacions aïllades de 25 cm.

“Mentre que l’amenaça de fortes pluges ha cessat a la zona de Houston/Galveston, l’amenaça de greus inundacions continuarà al voltant de l’est de Houston cap al sud-oest de Louisiana durant la setmana”, van alertar els experts de l’NHC. Aquest centre va insistir a alertar la població sobre la importància de “no intentar conduir a les zones afectades, evitar fer-ho per les carreteres inundades i romandre protegits en un lloc segur”.

L’altre gran perill és l’augment del nivell del mar a les zones costaneres, a causa de la maror ciclònica i les altes onades que provoquen els forts vents. En algunes zones s’esperen augments del nivell del mar de fins a un metre d’altura.

Les autoritats de Texas van elevar ahir la xifra provisional de morts pel pas de l’huracà Harvey a almenys setze persones, tot i que van reconèixer que probablement el nombre pujarà, atès que les tasques de rescat i les pluges continuen. El govern de Texas no havia donat ahir al vespre xifres oficials sobre les morts relacionades directament amb la tempesta i les autoritats locals eren les encarregades de comptabilitzar els morts, ferits i desapareguts. The Washington Post calculava que els morts eren almenys 22, ahir al migdia, i The New York Times apujava la xifra a 30. Pel que fa als desplaçats, es calcula que ja són uns 17.000.

En les darreres hores, les autoritats de l’àrea de Houston, on viuen 6,5 milions de persones, havien confirmat la mort de sis membres d’una família hispana que va veure com els forts corrents d’aigua arrossegaven el seu cotxe en intentar sortir de la ciutat. També van informar de la mort d’un policia local que diumenge es va ofegar dins el seu cotxe en intentar arribar a la feina. També es van trobar que un alberg, amb capacitat per a cent persones, s’havia inundat durant la nit, i el van haver d’evacuar.

El desastre més costós

L’huracà Harvey, convertit ara en tempesta tropical, porta el camí d’esdevenir el desastre natural més costós de la història dels Estats Units, segons els càlculs de l’empresa de meteorologia AccuWeather divulgats ahir. El cost del seu impacte s’aproximarà als 160.000 milions de dòlars, segons la companyia, que va precisar que la xifra és com el cost del Katrina (2005) i el Sandy (2012) junts.

LA XIFRA

17.000
és el nombre
de desplaçats que es calcula, abans que la tempesta tropical s’instal·lés ahir de Texas a Louisiana.

La refineria més gran dels EUA suspèn operacions

La companyia Motiva va anunciar ahir el tancament de la refineria de petroli que opera a Port Arthur (Texas), la més gran dels Estats Units, a causa dels efectes devastadors que ha causat el Harvey en aquest estat. Motiva, de capital saudita, s’uneix així a altres refineries de la zona del golf de Mèxic que han hagut de suspendre operacions per les inundacions ocasionades pel cicló, entre les quals la que opera ExxonMobil a Baytown, que és la segona més gran del país i que va aturar les operacions diumenge. Motiva va informar que el tancament de la refineria de Port Arthur, que processa 603.000 barrils diaris de cru, es va produir “en resposta a les creixents inundacions”. La refineria d’Exxon Mobil Corp, que processa 560.000 barrils diaris, és a la zona de Houston.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Milers de joves es manifesten contra el capitalisme i per un futur més verd i “digne”

Barcelona
SOCIETAT

Les gambes atrauen milers de visitants a la seva fira de Palamós

palamós
successos

Es confirma el feminicidi d’una veïna de Tarragona a mans del seu fill

Tarragona
SOCIETAT

Bancs per a la diversitat sexual al barri de Germans Sàbat

girona
educació

L’Institut Ca n’Oriac de Sabadell, premi Baldiri Reixac a l’escola transformadora

L’Espluga de Francolí
SOCIETAT

Tallers i signatura d’autors en la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona
Mobilitat

Cadena humana per demanar la connexió en metro de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella

Barcelona
MEDI AMBIENT

Recullen 230 quilos de brutícia en dues hores a la platja de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Compres a l’aire lliure a la Botiga al Carrer de Girona

girona