Societat

Municipal

Hauran de reallotjar cent famílies de Mollerussa per enderrocar-ne els edificis

L’Ajuntament declararà en ruïna i tirarà a terra el grup d’habitatges de Sant Isidori en un termini de quatre anys amb un conveni amb la Generalitat

L’Ajuntament de Mollerussa té previst declarar en ruïna i posteriorment enderrocar el grup d’habitatges Sant Isidori, que actualment presenta un estat de degradació important. L’alcalde, Marc Solsona, ha explicat que aviat estaran enllestits els informes per tirar endavant aquesta operació, que es fa en conveni amb els departaments de Governació i Habitatge i Territori i Sostenibilitat. El grup inclou quatre edificis amb vora 160 pisos construïts els anys seixanta del segle passat que en un termini màxim de quatre anys s’enderrocaran. Les poc més de cent famílies que hi viuen seran reallotjades en pisos de la mateixa capital del Pla d’Urgell i pagaran preus de lloguer social que s’adaptaran a les seves capacitats econòmiques.

Solsona ha destacat que la signatura del conveni li produeix una sensació “agredolça” pel fet que representa el començament del final d’aquest conjunt d’habitatges “històric” del municipi, però l’evidència del seu mal estat fa que calguin actuacions urgents. Per aquest motiu, una vegada fets els estudis socioeconòmics i estructurals dels edificis, es decretarà la “ruïna tècnica” del conjunt i es començarà a gestionar-ne l’enderroc. Els veïns ja han començat a ser avisats per carta i la voluntat és dur a terme tota l’operació en un termini màxim de quatre anys.

L’Incasòl posarà a disposició una oficina tècnica de gestió per “entrar al detall de cadascuna de les realitats” de les famílies que actualment viuen en el grup Sant Isidori. Així ho ha remarcat el conseller de Territori, Josep Rull, que ha assegurat que es farà una gestió “personalitzada, cas per cas”, partint de l’experiència d’altres realitats similars a Catalunya, com ara a Sant Cosme al Prat de Llobregat, a Can Anglada a Terrassa, al Governador a Barcelona i a Súria.

En el grup Sant Isidori hi ha propietaris de tota la vida, llogaters i pisos buits que són propietat dels bancs. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha explicat el “compromís” de “donar sortida” a totes les famílies perquè puguin disposar d’un habitatge a Mollerussa. En aquest sentit, ha assegurat que no hi haurà problema de disposició perquè la capital del Pla d’Urgell té més de 280 habitatges buits per donar resposta a les poc més de 100 famílies que hi ha al grup. Se’ls oferiran lloguers que variaran en funció dels seus ingressos i que se situaran a l’entorn del 10%, el 12% o el 18% dels seus ingressos.

Aviat l’Ajuntament de Mollerussa ja delimitarà amb tanques bona part del perímetre del grup Sant Isidori per garantir la seguretat perquè hi ha punts amb despreniments de façana. En els darrers anys s’han hagut d’apuntalar balcons i també alguns han caigut i posteriorment s’han tapat les obertures amb taulons de fusta per evitar caigudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia