Societat

SOCIETAT

Troben els cossos de tres soldats a Vilanova de Meià

S’han posat al descobert en els primers treballs que s’estan fent en una trinxera a la zona de Rams, al Montsec, on no es descarta trobar més cossos

Els primers treballs d’excavació a les fosses comunes localitzades a Vilanova de Meià, a la Noguera, ja han deixat al descobert els cossos de tres soldats que amb tota probabilitat eren del bàndol republicà. En concret, van ser enterrats un una trinxera a la zona de Rams, on no es descarta trobar més individus. A Vilanova de Meià, al Montsec, s’han localitzat fins a quatre fosses que s’emmarquen dins els combats del front de guerra del Segre-Pallars, que es va mantenir actiu entre l’abril i el desembre del 1938. De moment, només s’han trobat restes òssies i material bèl·lic a Rams.

A la fossa comuna de la Cabana d’en Porta i a la de Comadugla s’estan fent sondejos i prospeccions sense que, per ara, s’hagin trobat restes humanes. L’equip de treball ha descartat provisionalment l’excavació del quart punt, la Teulera, per falta d’indicis d’inhumacions. Són treballs que formen part del Pla de Fosses 2017/18 i que ahir, divendres, va visitar el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

El conseller va insistir que la feina d’exhumació de fosses i d’identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme “arribarà fins al final” perquè “no és en absolut comprensible que el 2017, 80 anys després d’aquella desgràcia, encara tinguem centenars de persones desaparegudes; com a societat i com a institució tenim el deure de posar la veritat sobre la taula i la veritat només pot aparèixer si la podem desenterrar”.

Enterrats per un veí

Segons ha explicat una de les arqueòlogues responsables dels treballs, Anna Camats, els cossos trobats a la trinxera de Rams els va enterrar un veí de Lluçars –un poble al costat de Vilanova– que va assegurar que n’havia inhumat fins a una dotzena. En aquest punt, s’hi està excavant des de principis d’agost i les tasques continuen. De moment sembla evident que un dels soldats tindria menys de 25 anys i, a un altre, se li han trobat senyals d’artrosi, motiu pel qual ja tindria una certa edat o hauria fet feines molt dures. Del tercer cos encara no se’n pot dir res.

Les restes seran sotmeses a un estudi genètic per poder encreuar-les amb els perfils genètics dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme recollits a través del Programa d’identificació genètica impulsat pel govern.

La primera

El 21 de juny el conseller Romeva va visitar la primera fossa exhumada dins el Pla de Fosses 2017/2018 a Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà, on es van trobar les restes de 17 soldats que amb tota probabilitat eren del bàndol franquista.

Ahir mateix el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, acompanyat del vicepresident del govern, Oriol Junqueras, també va visitar les fosses exhumades de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès (Osona).

I avui el conseller Romeva té previst visitar les feines d’exhumació de la “tomba del soldat desconegut” a Cassà de la Selva (Gironès), totes són actuacions incloses en el Pla de Fosses 2017/18.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES