L'oposició dóna suport a la iniciativa però en critica l'efectisme
CiU i ERC creuen que l'anunci olímpic és improvisat i s'ha fet a corre-cuita
Tots els grups a l'Ajuntament valoren de manera positiva el fet que pugui prosperar la candidatura olímpica de Barcelona, però l'oposició no estalvia dures crítiques a l'alcalde Hereu. Fins i tot el seu soci de govern, ICV-EUiA, fa matisacions a l'anunci. El principal grup de l'oposició, CiU, el veu com un «exemple claríssim de la desesperació» de Jordi Hereu per recuperar el favor dels barcelonins i ser reelegit com a alcalde en les eleccions municipals del maig del 2011. «L'alcalde necessita demostrar algunes coses i es tira a la piscina», va afirmar el president del grup de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias, que va retreure amb duresa a Hereu i al PSC que haguessin presentat «d'amagatotis» una decisió tan transcendent per a la capital catalana i per al conjunt del país, que abans haurien d'haver consensuat amb tots els territoris implicats, les forces polítiques i la societat civil. Malgrat aquestes crítiques, i després d'haver remarcat que la candidatura a uns Jocs Olímpics no servirà perquè Barcelona surti de l'actual crisi econòmica, Trias considera que a llarg termini «és una bona idea» que pot suposar guanys importants tant en la projecció de Barcelona com a capital de Catalunya com en termes econòmics o en la millora d'algunes infraestructures.
Anunci «unilateral»
L'anunci «improvisat, unilateral i fet a corre-cuita» va motivar les principals crítiques a Hereu d'ERC, a l'oposició però que li ofereix suport en temes puntuals. Així, el president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, va remarcar la necessitat que la proposta de Barcelona sigui «consensuada amb tot el país perquè tingui l'efecte desitjat». Ara per ara, «no ha començat gaire bé, perquè ningú en sabia res». Això sí, al darrere d'aquest anunci hi veu «una manca de model pel segle XXI», ja que es vol repetir «un model que s'ha anat esllanguint». Portabella també va alertar de la necessitat que la candidatura es plantegi en termes de sostenibilitat ambiental.
Candidatura electoral
A pesar d'oferir també el seu suport a la candidatura olímpica, el PP va parlar directament d'electoralisme. «Hereu presenta la seva candidatura a les municipals amb la proposta olímpica», va subratllar el seu líder, Alberto Fernández Díaz. Com la resta de representants de l'oposició, es va queixar de les «formes no correctes» utilitzades per Hereu a l'hora de donar a conèixer la proposta olímpica.
El soci de govern dels socialistes, ICV-EUiA, dóna ple suport a la proposta d'Hereu, però no obstant això deixa clares un seguit de línies mestres que creu que han de marcar la proposta de candidatura olímpica. Després de precisar que «la lluita contra la crisi seguirà sent la primera prioritat del govern municipal», el president d'ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, valora «dos elements d'oportunitats» d'aquests Jocs: «La sostenibilitat i l'establiment de vincles» amb «el conjunt de Catalunya». A diferència de les Olimpíades del 1992, diu, «avui Barcelona no necessita uns Jocs per desenvolupar-se, perquè ho està fent dia a dia a tots els barris».
Per la seva banda, la CUP de Barcelona va qualificar l'anunci d'Hereu de «fugida endavant per tal de guanyar terreny davant el descrèdit de la seva política i els mals auguris que li apunten les enquestes electorals».
LES REACCIONS
Crítiques dels veïns i suport dels empresaris
A.B. / R.pL'anunci de l'alcalde Hereu el van acollir amb sentiments enfrontats veïns i empresaris. «És increïble que es torni a repetir el mateix model de sempre», assegurava Albert Recio, vicepresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que troba l'anunci de la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d'hivern una repetició del model del Fòrum i de les Olimpíades del 1992. Recio admet que el model «una vegada va sortir bé», però assegura que el Fòrum «va ser un fracàs» i que ara, aquest anunci de l'alcalde Hereu «és una aposta esbojarrada, fora de lloc». «Demostra una manca d'innovació i reflexió notable, fa la impressió de quan un no té idees». Així, rere l'anunci que va fer ahir Hereu, la FAVB tan sols hi llegeix «un eslògan per intentar mostrar que tens una proposta engrescadora».
A l'altre extrem, el president de Turisme Barcelona, Joan Gaspart, va qualificar la proposta de «genial amb majúscules». D'una banda, perquè es va mostrar convençut de l'èxit d'una proposta que ja es veurà en els Jocs de Vancouver, on algunes proves se celebren a tres hores de cotxe de la ciutat. I de l'altra, perquè considera que «en només 24 hores, l'alcalde Hereu ha posat Barcelona en el mapa de ciutats del món on es pot anar a esquiar. Ara tothom sap que les estacions d'esquí estan a dues hores de cotxe, i això no té preu», va subratllar.