Societat

Enfocament integral de la migració

La trobada de diferents cultures és una font d’enriquiment mutu i una contribució important al desenvolupament de la societat

El 26 de setembre passat acabava el termini per complir els compromisos adquirits per Europa el 2015 de donar asil a 160.000 refugiats. A hores d’ara són poc mes de 13.000 els refugiats que han estat acollits per països de la Unió Europea, menys del 10% dels que es van comprometre a acollir fa un parell d’anys.

L’Església, guiada pel papa Francesc, vol ajudar la comunitat internacional a millorar sistemàticament la resposta als desplaçats. La comunitat internacional ha posat en marxa un procés multilateral de consultes i negociacions amb l’objectiu d’adoptar dos pactes mundials (Gloobal Compacts) per a finals del 2018: un sobre els migrants internacionals i l’altre sobre refugiats. L’Església ja ha pres posició al respecte i vol contribuir activament en el procés. La secció de Migrants i Refugiats del Vaticà ha consultat diverses conferències episcopals i ONG catòliques i ha elaborat una vintena de punts d’acció.

Es vol promoure l’augment de les rutes segures i legals per als migrants i refugiats. La decisió d’emigrar ha de ser lliure i voluntària, i la migració, un procés ordenat que respecti les lleis de tots els països involucrats.

L’Església ha subratllat repetidament la necessitat d’un enfocament integral a la qüestió de la migració. amb un profund respecte per la dignitat i els drets de cada persona, tenint en compte les múltiples dimensions de cada individu. El dret a la vida és el més important de tots els drets i no pot dependre de l’estatus legal d’una persona.

Ha posat èmfasi repetidament en la necessitat de promoure el desenvolupament integral per als migrants, els refugiats i els que sol·liciten asil juntament amb els residents locals. Els països els haurien d’incloure en el seu pla de desenvolupament nacional.

Són una oportunitat de creixement tant per a les comunitats locals com per als nouvinguts. La trobada de diferents cultures és una font d’enriquiment mutu. La inclusió i la participació contribueixen al desenvolupament de la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.