festes i tradicions
Girona exprimeix l’oferta festiva
Molt de públic per encetar el segon cap de setmana de les Fires tot i l’amenaça de pluja
Èxit del Corremosques, la Mula Baba i la baixada d’andròmines
El cel de Girona va estar enterbolit durant tot el dia, amb alguna clariana i amb amenaça de pluja més cap al tard. Potser era una metàfora de la conjuntura política i social –i judicial– que emmarca la celebració de les Fires i de Girona. Sí que ho era més clarament la plaça del Vi, amb els crespons negres que pengen de la balconada consistorial. I en aquest escenari, la Mula Baba, la mulassa de Girona, convertida en teatre de titelles improvisat, va mostrar uns quants cartells amb els lemes reivindicatius que des de fa dies s’escolten pels carrers del país: “Els carrers seran sempre nostres”, “Llibertat”, etc. Això sí, el titella protagonista va demanar als assistents que l’avisessin si veien a prop la Guàrdia Civil o la Policía Nacional per no acabar a la presó com uns col·legues seus a Madrid a principi de l’any passat.
El públic congregat a la plaça del Vi –majoritàriament pares amb fills petits– va seguir la passejada amenitzada amb l’ambientació musical de l’associació del mateix nom de la Mula Baba fins al capdavall de la Rambla. Allà i ja convertida en teatret de titelles una altra vegada, van poder conèixer els aspectes principals de la història de la ciutat barreja de realitat i de ficció.
L’episodi de les mosques de sant Narcís, el sant titular de la festa major de Girona, van ser presents en la història de la Mula Baba. I aquests mateixos insectes, que com deia Bernat Desclot l’any 1285 van foragitar les tropes franceses de Felip l’Ardit i hi van tornar el 1653 amb unes altres tropes frances, van ser protagonistes del Corremosques. Aquest acte va consistir en uns ginys amb rodes disfressats de mosca que conduïts per una persona van fer córrer i envestir el nombrós públic que hi va participar a l’estil dels més purs correbous navarresos de Sant Fermí.
Abans, el guionista, escriptor i periodista Jair Domínguez i el grup Ladilla Rusa dels periodistes Tania Lozano i Víctor Fernàndez, van ser els encarregats de pronunciar el pregó a la plaça del Correu Vell. Es van afegir a la nòmina d’altres il·lustres que ho han fet els anys anteriors, com ara Josmar, Carmen de Mairena, Leticia Sabater, Yurena, Joan de Son Rapinya i Gran German.
Estirada de corda
Un vermut rock amb Combo Papayero tancava la matinal d’ahir, i la sisena edició del campionat de botifarra Fires de Girona obria l’oferta de la tarda, amb el protagonisme de la concorreguda estirada de corda del carrer Nou, un altre dels actes del dia de la festa major dels Quatre Rius, juntament amb la baixada d’andròmines per l’Onyar. Entremig, propostes per a tot tipus de públic: circ, concerts de Rise Up i de Projecte Boomerang, audició de sardanes i, entre altres coses, ball de gitanes de Montmeló.
Gent arreu
Sigui com sigui, molta gent va tornar a sortir al carrer ahir, ni que fos per aparcar durant unes hores la tensió acumulada per la tensa situació política del país. També hi havia molts forans, sobretot de l’Estat francès. Cap a l’entorn de les deu del matí, l’afluència de visitants ja era notable sobretot al circuit marcat per les parades d’artesania, agroalimentàries i d’antiguitats de la plaça de la Independència, la plaça de Sant Feliu, la Rambla i el pont de Pedra. El trànsit de vianants era constant i dens pels ponts sobre l’Onyar.
Abans d’aquesta hora, no obstant, ja es van dur a terme algunes activitats, les que només eren aptes per als més matiners, els que no havien passat part de la nit-matinada a la Copa. Els primers van ser els del Vesparitiu, que va aplegar un important grup de conductors amb els seus models clàssics de motos Vespa i Lambretta a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba. No gaire estona més tard, va ser el torn dels participants en la caminada solidària de la Creu Roja, organitzada pel Centre Recreatiu i Esportiu Sant Daniel. Al parc de Vista Alegre, es va celebrar una matinal de jocs tradicionals catalans i, a la plaça del Gat, hi va haver una audició de sardanes i una castanyada popular.
Després i al local de l’associació de veïns de Sant Daniel, es va dur a terme una xerrada i demostració de l’ús de les herbes remeieres a la cuina. I, abans de l’espectacle de la Mula Baba, el Museu d’Història de la Ciutat va organitzar una visita guiada a l’antic barri xinès.
Tots els que hi van participar van poder conèixer l’evolució de la vida quotidiana del barri de Sant Feliu a través de textos literaris, de dades històriques i dels testimonis dels veïns i veïnes.
Com cada dia d’aquestes Fires, l’espai de les atraccions infantils i juvenils de la Devesa va estar ple, sobretot a partir de mitja tarda i al vespre, tot i la pluja va molestar. Tot, sota el guió previst.
L’Onyar, ple d’andròmines reivindicatives
La baixada d’andròmines del segle XXI pel riu Onyar, que organitzen quatre dels agrupaments escoltes i guies Sant Narcís, Pare Claret, Vista Alegre i Joan Pons de Girona, va ser ahir un altre dels actes destacats de les Fires de Girona. Com sol ser habitual, va aplegar molt de públic als ponts que hi ha entre la plaça de Catalunya i de Sant Feliu, és a dir, el del Cul de la Lleona.
La baixada d’andròmines va mantenir el caràcter reivindicatiu dels últims anys. Si l’any passat es va clamar a favor dels refugiats, aquest any va ser per la situació d’intervenció del país i de persecució i empresonament de polítics i líders d’entitats sobiranistes.
Hi van participar setze embarcacions, algunes de molt treballades, com ara un vaixell víking o una de seguidors de l’equip de primera divisió de futbol de Girona i una gàbia de dimensions considerables amb el personatge de la Warner Bros Piuet al seu interior en una clara referència a la situació política actual.
Els organitzadors van repartir premis a l’embarcació més veloç, al grup Caixa de Trons; a la més ben decorada, a l’agrupament Joan Pons; a la més original, al grup Piolín, i a la que va recollir més ànecs de goma, a l’agrupament Pare Claret. La diada d’ahir va tenir molta oferta musical, amb actuacions rellevants com ara les dels grups La Iaia i Manel, El Petit de Cal Eril i l’Orquestra Maravella, que va fer concert i ball.