Societat

Gurb, el municipi amb les rendes més altes de la regió

Els veïns de Sant Julià de Vilatorta, Sant Fruitós de Bages i el Bruc també estan entre els que més guanys declaren, segons dades de l’IRPF

La Pobla de Lillet i Santa Margarida de Montbui, a la part baixa de la taula

Gurb, Sant Julià de Vilatorta, Sant Fruitós de Bages i el Bruc són els municipis amb les rendes més altes de la regió. Els contribuents d’aquests municipis van declarar uns guanys superiors als 23.000 euros a l’IRPF el 2015, segons dades que acaba de publicar l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Per contra, els veïns de la Pobla de Lillet i Santa Margarida de Montbui van declarar guanys inferiors a 16.000 euros, els més baixos de les comarques centrals.

L’Idescat ha publicat dades de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). L’impost grava els rendiments del treball, del capital immobiliari o mobiliari –com ara la propietat intel·lectual i industrial o l’arrendament de béns mobles–, i els rendiments empresarials i els professionals. A la Catalunya Central, la base imposable que va servir per calcular el que els contribuents havien de pagar d’IRPF el 2015 va ser de 18.956 euros, una xifra per sota de la mitjana catalana, de 22.337 euros. La informació s’extreu de les declaracions de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

El Bages lidera el rànquing

La renda que els contribuents de la Catalunya Central declaren a l’IRFP ha crescut un 6,16%, i ha passat de 17.856 euros el 2014 a 18.956 el 2015. L’increment és similar a la mitjana catalana, que ha crescut un 6,87%, i ha passat de 20.900 euros a 22.337.

Per comarques, al Bages és on es declaren de mitjana les rendes més altes, amb 20.368 euros per contribuent el 2015. La segueixen el Moianès –amb 19.859 euros–, Osona –19.784– i l’Anoia –19.556 euros–. El Solsonès és la comarca on els contribuents declaren rendes més baixes, amb 16.380 euros per persona i any, seguida del Berguedà, amb 17.794 euros.

Majoria sota la mitjana

L’Idescat també fa una anàlisi de les rendes declarades a l’IRPF en els municipis de més de mil habitants. A la regió central, hi ha set poblacions que se situen al capdavant, amb guanys superiors als 22.000 euros per contribuent i any. D’aquestes, destaquen Gurb i Sant Julià de Vilatorta, que superen els 25.000. Aquest grup de municipis serien els únics que se situarien per sobre de la mitjana catalana. La resta (en total 66) estan per sota de la mitjana. D’aquests, a la part baixa de la llista, hi ha nou municipis que registren de mitjana guanys inferiors als 17.000 euros. Santa Margarida de Montbui i la Pobla de Lillet són els que estan a la cua.

A més, hi ha més d’una vintena de ciutats en què els veïns declaren haver guanyat entre 17.001 i 19.000 euros l’any; una altra vintena on la mitjana se situa entre els 19.001 i els 21.000 euros, i, finalment, hi ha vuit municipis on es declaren de mitjana entre 21.001 i 22.000 euros l’any a l’IRPF.

Pel que fa a les capitals de comarca, Manresa és la que lidera el rànquing en rendes, seguida d’Igualada i Vic. Moià i Solsona estan al mig de la classificació i Solsona se situa a la part baixa.

Municipis catalans

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el Barcelonès i el Garraf són les comarques que van presentar una base imposable per declarant de l’IRPF més elevada l’any 2015, amb 24.728 i 23.553 euros, respectivament. Per contra, les comarques amb la xifra més baixa són la Terra Alta i les Garrigues, per sota dels 15.000 euros. Per municipis Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès són els que van mostrar els valors més elevats, amb 39.793 i 38.710 euros.

LES XIFRES

18.956
euros
és la base imposable
mitjana que van declarar el 2015 els veïns de la Catalunya Central per a l’IRPF.
22.337
euros
van declarar de mitjana els contribuents de Catalunya per a l’IRPF.
16.380
euros de mitjana
van declarar els veïns del Solsonès, la comarca amb l’import més baix. El Bages té el més alt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT