societat
Ripoll gira full després del 17-A refent el model de convivència
L’Ajuntament i el Consorci de Benestar Social del Ripollès impulsen una estratègia de participació i actuació oberta
Les dues associacions musulmanes del municipi es fusionen per poder treballar en la mateixa línia
“No podem parlar d’un Ripoll abans del 17-A i d’un Ripoll després del 17-A.” Ho afirma la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Ripoll, Montsina Llimós, que resumeix així el sentiment majoritari dels ripollesos, que el 17 d’agost van quedar colpits com tot el país pels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, i en estat de xoc quan van saber que els havien perpetrat veïns de Ripoll, amb el fins feia poc imam de la vila com a cervell dels atacs. “El dia a dia s’ha imposat per la gran predisposició de tots plegats a fer alguna cosa, tot i l’impacte important del primer moment”, hi afegia. No és que els ripollesos facin com si res, sinó que, per afrontar uns fets que no voldrien haver viscut, han après a ser resilients des del moment en què van superar les hores posteriors a l’anunci que hi havia un vincle entre Ripoll i la cèl·lula que va perpetrar els terribles atemptats.
Tothom a Ripoll vol girar full i, per aconseguir-ho, les administracions i les entitats de la vila s’han involucrat des del primer moment en el disseny d’un nou model de convivència, liderat pel Consorci de Benestar Social del Ripollès. De fet, es tracta d’un model que es va creant a partir de la reflexió que es fa amb grups de perfils diversos, sempre conduïda per tècnics.
Per posar-ne només uns quants exemples, ja s’han dut a terme trobades amb grups de docents implicats en diversos serveis de Ripoll, amb els grups polítics locals i amb algunes entitats. I aquestes trobades continuen. És una línia d’actuació oberta, que cohesiona els ripollesos.
L’objectiu principal és oferir una mirada diferent de la societat de Ripoll i traçar unes línies estratègiques per millorar el model de convivència. En aquest sentit, és molt il·lustratiu un vídeo que ha preparat el Consorci de Benestar Social del Ripollès i que és un dels primers resultats palpables d’aquestes trobades.
Aquesta voluntat de treballar per un nou model de convivència es va generar pocs dies després dels atemptats, quan un grup de veïns, representants d’entitats, van crear la plataforma Som Ripoll, amb l’objectiu de fer-se companyia i de compartir idees per avançar cap a camins de pau, d’igualtat d’oportunitats i de cohesió. És una plataforma molt transversal quant a la tipologia de persones i d’entitats que la integren. Per això, van decidir treballar perquè els professionals de diversos àmbits que en formen part hi aportessin idees i propostes d’accions com ara conferències informatives, repartiment de butlletes amb arguments per trencar determinats tòpics i fomentar la millora de la convivència, etc. El fet que hi hagi membres amb diversos perfils professionals els dona la possibilitat de dissenyar accions molt precises que afavoreixin la convivència i la cohesió social. A tall d’exemple, han explicat que, entre altres perfils, hi ha mestres, que ajuden a treballar aquestes qüestions a les aules; psicòlegs, que també donen pautes; traductors, que ajudaran a confeccionar els materials, i professionals sanitaris, que fomenten la pedagogia de la salut entre els col·lectius en què sigui necessari.
Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament ja havia posat a disposició de tots els centres educatius de Ripoll material divers per ajudar els alumnes a afrontar la situació, sobretot els dies més immediats als fets. La tasca més rellevant en aquest àmbit la duen a terme els professionals de l’ensenyament, que estan atents per detectar situacions en què calgui fer de mediadors i utilitzar aquest material. Fins ara, no ha estat necessari.
Ripollesos musulmans
Les dues associacions musulmanes que hi havia a Ripoll, cadascuna amb la seva mesquita, estan fent les gestions i els tràmits necessaris per agrupar-se en una de nova, que es batejarà amb el nom de La Pau. Un dels seus portaveus explica que la comunitat musulmana ripollesa ha engegat noves línies d’actuació i de treball, i que la fusió de les dues entitats existents ha de fer visibles els canvis que se’n derivin. Ell mateix detalla que mantenen contactes amb l’Ajuntament de Ripoll i amb el Consell Comarcal del Ripollès per fer que tot plegat sigui una realitat. Així mateix, assegura que treballaran amb la resta de la societat ripollesa per fer autocrítica i perquè no es tornin a produir uns fets com els del 17 d’agost. Ripoll, doncs, fa via cap a un nou model de convivència.
El país dels blaus i dels grocs
Amb el títol Ripoll, el país dels blaus, el Consorci de Benestar Social del Ripollès ha editat un vídeo que clama pel respecte a la diferència i per omplir el buit que senten molts joves que són marginats per algun aspecte com ara l’origen, la sexualitat o les seves capacitats. De fet, il·lustra les bases sobre les quals s’ha de fonamentar el nou model de convivència de Ripoll. Explica el procés migratori que viu una gent d’un país groc que va a viure a un país blau per buscar millors condicions de vida. El treball audiovisual juga amb els dos colors i amb l’assimilació d’alguns trets dels nouvinguts –tenen trets verds–, si bé lamenta que els blaus (els autòctons) sempre veuen més els trets diferents, i no defuig el problema de la radicalització. És un dels primers resultats materials de les trobades per definir el nou model. Es pot veure a través del web del consorci.