opinió

Valtros us penseu que, s'hi fos bo, ens ho donarien a naltros?

Bona pregunta es va fer a l'assemblea contra el cementiri nuclear a Móra d'Ebre. I, com a resposta, vam fer una bona rialla tots els que hi érem, que, per cert, érem molts, tants que no s'hi cabia.

Ja tenim una altra agressió damunt del territori i, evidentment, a les terres del Sud. Encara no hem aconseguit un compromís ferm i en condicions sobre el cabal ecològic de l'Ebre, que permeti que el riu continuï sent vida, ni del Siurana, que es mor poquet a poquet; encara estem veient com cada dia, quan aixequem el cap, veiem un nova central eòlica, tot i que més del 90% de la potència eòlica ja és al sud d'aquest país, i que els acords i les promeses d'uns i altres, ai las, se'ls ha endut el vent. I ara han convençut un ajuntament, el d'Ascó, per acollir el cementiri dels residus radioactius de tot l'Estat espanyol.

Podríem parlar d'equilibri territorial: ja tenim tres centrals en funcionament i una per desballestar, pràcticament tota l'energia eòlica, i ara van per la fotovoltaica. Encara hem de ser més solidaris? I els projectes sorgits de la societat civil que han demanat la complicitat dels governants se'n van cap a Barcelona, cap al nord (exemple: l'alternativa a l'ITER de Vandellòs)

Podríem parlar de sobirania municipal: és a dir, amb cinc dels nou regidors del consistori es pot prendre una decisió que afectarà més municipis, totes les comarques del sud i, si m'ho permeteu, el país. Això és sobirania o tirania? O simplement mercadeig.

Podríem dir que donarà riquesa al territori: però, quan veus que just la comarca de la Ribera d'Ebre és l'única de la zona que ha perdut població en aquests 25 anys de centrals nuclears; quan veus la renda per càpita de la comarca, per sota de la mitjana del país tot i tenir un PIB altíssim; quan veus en què consisteix el polígon industrial desert d'Ascó, veus que això és una fal·làcia. Riquesa per a qui?

Podríem parlar del consens polític, social, associatiu, etc. que demana l'ordre ministerial per trobar una ubicació. Ara ja tenen el consens. No el volem! Solució: creiem que és necessari el consens i només cal que un municipi ho demani.

Però, d'allò que hem de parlar és de per què hem de buscar una solució a uns residus que no tenen solució? Per què no podem qüestionar una indústria, la nuclear, que no volem, que no és tan fantàstica i que té alternatives a mitjà i llarg termini, si es planifica des dels governs i no des de les companyies elèctriques, com fins ara s'està fent. Per què no parlem d'eficiència i estalvi energètic? Per què no podem parlar de petits centres de producció d'energia prop de les zones de consum? Aquest debat no els interessa, i menys quan tinguin un sud que s'ho empassa tot. Vull dir que s'ho empassava, perquè aquests darrers dies, altre cop, com el 2000 amb Enron, a Móra d'Ebre el dia 20 vam tornar a dir «lo sud ha dit prou».

I ho direm avui a les 11 del matí en una manifestació al poble d'Ascó.

(*) Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural del Priorat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Neixen els Premis Roca per celebrar la gastronomia i la literatura

girona
Urbanisme

Tarragona assegura que no hi ha cap novetat que justifiqui un canvi dels límits municipals

Tarragona
GIRONA

L’Ajuntament habilita l’app SMO Girona per facilitar la cerca de feina

GIRONA
societat

Més d’un centenar d’entitats ecologistes demanen recuperar el departament de Medi Ambient

barcelona
RIPOLL

La Metxa denuncia que el consistori li fa tancar el local temporalment

RIPOLL
Societat

Sabadell es declara Ciutat per la Desconnexió Digital de la infància i l’adolescència

Sabadell
societat

Comencen les obres de millora de la deixalleria del Vallès Oriental

Montornès del Vallès
CALDES DE MALAVELLA

Manifestació per l’acomiadament del delegat sindical de Farré Logístics

CALDES DE MALAVELLA
PALAMÓS

Les donacions permeten fer 31 trasplantaments de cèl·lules mare

PALAMÓS