Societat

PEP BARGALLÓ

PRESIDENT DELS PASTORETS DEL VENDRELL DES DE FA 30 ANYS

“M’agrada la lluita interna d’Herodes forçant la repressió contra els jueus”

Fa tres mesos que s’ha jubilat i ara es pot dedicar a aquelles coses que més li agraden. Després de més de trenta anys de vinculació, els Pastorets ja formen part de la seva vida.

Quan va ser la primera vegada que va actuar amb els Pastorets del Vendrell?
Va ser l’any 66. Jo cantava en una coral i vam sortir amb els Pastorets per Cap d’Any. Aquella vegada feia de pastor... Bé, tots els de la coral fèiem de pastors i sortíem cantant.
Hi ha tingut més papers, en la representació?
Sí, he fet el paper de Grillat i d’alcalde Garrofa... Després vaig passar una època cantant a l’Orfeó i ara ja fa trenta anys que em vaig convertir en el president dels Pastorets. Ningú no vol ser-ho... Vols ser-ho tu?
No, que ja ho feu molt bé...
Això és el que ens diu tothom... que ja ho fem molt bé i que seguim així... I anar fent, ja han passat trenta anys. I en aquests anys m’he dedicat més a fer de relacions públiques de l’entitat. I a procurar que tot estigui a punt per a les representacions.
Quin és el personatge que li agrada més?
En la representació d’aquest any hem introduït un quadre sobre l’ocupació romana. És un quadre on es perfila la repressió de Roma sobre el poble jueu. En aquest quadre hi ha un personatge, Herodes, que és un puntal de la història i que a mi m’agrada particularment.
Però Herodes és dolent... Què és el que l’atrau d’aquest personatge?
M’agrada el conflicte intern que viu a l’hora de prendre determinades decisions... La lluita interna que viu per forçar i imposar la repressió contra els jueus. És un personatge molt dur però podem veure les coses que es planteja i com viu els esdeveniments que van passant en cada moment. Aquest és un quadre de llagrimeta, però n’hi ha de divertits que també m’agraden.
I al públic? Quins són els quadres que més agraden, normalment?
Jo crec que la combinació de tots, però tenim alguns quadres molt emotius i de gran riquesa plàstica.
Creu que es poden fer paral·lelismes entre els Pastorets i el context polític actual?
Home! Als Pastorets del Vendrell sempre hem estat molt sensibles a la situació política del país. Aquest any hem introduït el quadre de la repressió romana sobre els jueus.
Es pot interpretar com una picada d’ullet als que van patir o que encara pateixen la repressió de l’1 d’octubre?
La realitat és que aquest és un quadre on es representa una escena molt dura de repressió contra un poble.
La felicitació de Nadal dels Pastorets del Vendrell aquest any també té contingut polític, no?
Sí. És una felicitació sense Reis, on tenim un caganer molt especial i on l’ofrena dels pastors al Nen són la pau, la justícia i la llibertat. I el calendari del 2018 és groc i hi surten els personatges que han marcat políticament l’any 2017: Puigdemont, Junqueras, Trapero...
Què tenen els Pastorets del Vendrell que no tinguin els Pastorets d’altres llocs?
Els Pastorets del Vendrell sorgeixen d’una adaptació lliure que hem anat completant any rere any... Mai no ens hem cenyit a textos originals clàssics, tot i que sí que hi ha quadres clàssics que es poden veure en totes les representacions. El nostre és un text inèdit que hem anat enriquint al llarg dels anys. Hem anat incorporant quadres i hem retocat els clàssics per adaptar-los a la nostra manera de fer i al que nosaltres hem vist que agrada més al nostre públic. De tota manera, hi ha quadres que es conserven tal com han estat sempre.
Com per exemple?
El quadre final de l’establia, on Maria demana que s’accepti la gent com és, tant si és blanca com si és negra... Aquest és un quadre inèdit però s’ha mantingut intacte al llarg de la història. I sempre acabem amb el Glòria a Déu de Pau Casals. Aquest quadre també és de llagrimeta però és un dels més característics dels Pastorets del Vendrell. Té una gran riquesa plàstica que, amb la música del mestre Casals, té encara més sentit.
Per tant, els Pastorets del Vendrell només es poden veure al Vendrell...
Sí. Són únics... Hi ha un quadre sobre els dubtes de Josep... Que jo sàpiga, no hi ha cap altre text dels Pastorets que reculli aquesta situació. En aquest quadre, Josep té dubtes sobre la paternitat i l’embaràs de Maria. Davant la situació, vol marxar, i se li apareix l’àngel... Però també hi ha quadres que surten als textos clàssics.
Com és que els Pastorets del Vendrell no es poden veure fins al gener?
Perquè triguem deu dies a fer el muntatge escènic, i esperem que s’hagin acabat les representacions de Nadal per ocupar el teatre. Però això no ens resta públic. Si vols entrades, encarrega-me-les ara!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia