Interior denuncia un «judici paral·lel» en el cas d'Horta que mina la moral dels bombers

El departament es declara víctima de «calúmnies i mentides» i es queixa de l'ús polític que s'està fent d'aquest incendi

«Pensem que s'han donat informacions parcials, esbiaixades o injúries respecte d'algunes persones que estaven en l'incendi; s'està utilitzant del cos de bombers per demanar responsabilitats polítiques.» Aquesta és la reacció d'ahir de la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, l'endemà de la declaració de dos bombers en la investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. Lanau va assegurar que no era veritat que el guaita del GRAF (grup de reforç en actuacions forestals) Lleida hagués dit que havia alertat del perill del canvi de vent, i que aquesta era una interpretació interessada feta per l'advocat d'una de les famílies.

Bo i precisant que no qüestionava el paper de les famílies ni «el seu dret de saber la veritat», Lanau es va queixar que «de cop i volta tothom en sap, d'incendis forestals», i que «s'estan generant dubtes a tothom, s'està qüestionant la professionalitat dels bombers». Tot plegat, va explicar, està generant un sentiment d'«inseguretat generalitzat en tots els bombers, tant als comandaments com en els bombers». «Ens estem sentint maltractats i tot té un límit», va concloure.

El subdirector general operatiu del cos de bombers de la Generalitat, Joan Rovira, va admetre que «internament» es troben en «una situació complicada», que és cert que tenen «comandaments tocats», i que això no ajuda a afrontar la nova campanya forestal que començarà d'aquí a quatre mesos. Tot i que «la situació no és còmode», «el cos no s'ha aturat», va recordar també. Rovira va reconèixer que no havien pogut encara arribar a explicar «a tots els comandaments» l'informe elaborat pel cos sobre l'incendi d'Horta.

«Hem tingut un accident que no volem tornar a tenir, buscarem reorientar el que calgui de com treballar en incendis forestals», va explicar Rovira. En aquest sentit, Lanau va demanar que d'ara en endavant «es deixi treballar la jutgessa, la comissió d'investigació del Parlament, el comitè de riscos laborals del cos», i que «es deixi treballar els bombers per preparar la campanya forestal».

Aquesta compareixença pública de dos portaveus d'Interior en un dissabte –cosa bastant insòlita– arriba just l'endemà en què creixien nous dubtes sobre l'actuació dels bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan. L'advocat d'una de les famílies va explicar que un bomber havia declarat que havia alertat del perill del vent, sense haver rebut instruccions de marxar de la zona. A més d'acusar l'advocat de tergiversar el que en realitat havia dit el bomber, que no anava en aquesta direcció, Lanau va puntualitzar que abans-d'ahir havia anat a Gandesa per donar suport als bombers que havien de declarar, i en cap cas, per condicionar-los.

«Delta 0 està destrossat però treballant»

El màxim comandament de l'operació dels bombers en l'incendi d'Horta de Sant Joan, l'anomenat Delta 0, ha estat en els darrers dies en l'ull de l'huracà. La directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, va sortir a defensar-lo. «S'està maltractant algunes persones de manera injusta», va assenyalar, i es va queixar que de Delta 0 s'haguessin fet córrer mentides, com que «estava de festa o passant de la seva gent». «Delta 0 està destrossat però treballant, no ha deixat de fer la seva guàrdia», va remarcar. El subdirector general del cos de bombers, Joan Rovira, va recordar que les diferents reproduccions que va tenir l'incendi d'Horta van provocar una «situació extraordinària». «Sempre que fem una intervenció algú pren decisions», va dir Rovira, en resposta al que abans-d'ahir va dir l'advocat de la família d'un bomber mort. L'advocat havia assegurat que Delta 0 no havia donat cap ordre de marxar de la zona on van quedar atrapats els bombers dels GRAF Lleida, tot i que coneixia la situació de perill en què es trobaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.