Societat

Societat

Mots encreuats de rècord amb dites en català

Josep Cros, jubilat de Castell d’Aro, poleix una quadrícula de cent caselles de costat amb frases fetes i topònims com a complicació afegida

No hi ha dades dels mots encreuats més grans en català perquè el Guinness els mesura només en anglès

L’afició del castellarenc Josep Cros per dissenyar mots encreuats impossibles no té aturador. Fa sis anys ja en va crear uns de gegantins, de 113 caselles verticals i 113 d’horitzontals, i ho va fer en castellà per defugir les complicacions de grafies com ara la ce trencada, la presència més freqüent de la lletra ics o dígrafs difícils d’administrar com, per exemple, la ela geminada. Però ell, jubilat i des de fa mesos convalescent d’una intervenció quirúrgica al genoll, persevera i està ultimant una altra fita en llengua catalana, uns altres mots encreuats de cent per cent en què diverses fileres i columnes inclouen topònims del país i l’estranger i refranys i frases fetes com ara temps, vent, senyor, dones i fortuna, donen voltes com la lluna o bé si et cases per interès, no sabràs el que amor és.

Amb 80 anys acabats de fer, la mobilitat complicada en l’últim any li ha fet alentir el ritme de treball habitual, en quadrícules de vint per vint que va fent quadrar dins la matriu. A la casa de Castell d’Aro compagina el temps lliure des que va plegar de l’ofici de paleta amb una altra afició, els murals de mosaics de ceràmica esmaltada.

Ara, pendent de l’evolució del genoll, l’altra preocupació és la recta final dels mots encreuats, ja que, a banda de fer encaixar els últims detalls, necessita ajuda per passar-los en net –són, només, deu mil caselles– i preparar el manual per resoldre’ls, amb la successió de definicions per als centenars de paraules que la quadrícula amaga en vertical i horitzontal. La fita, segurament, mereixeria un Guinness en català, però els registradors dels rècords només mesuren mots encreuats en anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia