Societat

SOCIETAT

Buscaran solucions per a cada jove que viu al carrer

Una comissió gironina formada per la Generalitat i entitats socials treballa en la identificació dels extutelats per donar resposta a les seves necessitats

S’ampliaran les places d’acollida

La Generalitat ha posat en marxa una comissió per afrontar la situació dels joves extutelats que actualment viuen al carrer a Girona i buscar solucions adaptades a cada cas. El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, va explicar ahir, després de la primera reunió d’aquesta comissió –formada també per representants de Creu Roja, Càritas, la Fundació Ser.Gi i Girona Acull– que en aquests moments tenen identificats els casos de deu joves extutelats que o bé han sortit del sistema de protecció que l’administració continua oferint-los un cop arriben a la majoria d’edat o bé han rebutjat l’ajuda. I la idea és creuar aquestes dades amb les dades de què disposa l’entitat Girona Acull –que va denunciar que hi ha una trentena de joves extutelats que viuen i dormen al ras a Girona– per posar fil a l’agulla. “Dilluns la gestora seguirà treballant cas per cas buscant el millor recurs en cada situació adaptant-nos a les circumstàncies i perfil de cada jove”, va declarar Iglesias. El 31 de desembre a les comarques gironines hi havia 181 joves extulelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des del juny del 2017 i fins ahir, s’han tramitat 28 sol·licituds d’habitatge d’aquest col·lectiu, deu de les quals van ser concedides, nou denegades per diferents motius i en nou més s’hi va renunciar.

A banda de donar una resposta d’urgència als joves que viuen al carrer, a través de dispositius ja existents com La Sopa, la Generalitat defensa la necessitat d’ampliar el nombre de places dels pisos d’acollida. Actualment, la Generalitat tutela, a Catalunya, 1.203 joves d’entre 16 i 18 anys, una part dels quals sortiran dels centres en els pròxims mesos.

La directora general de la DGAIA, Georgina Oliva, va explicar ahir que un dels problemes afegits en relació amb la situació dels joves nouvinguts és la lentitud amb què l’administració espanyola regularitza la seva situació i que els impedeix d’accedir, per exemple, a la prestació econòmica de 650 euros al mes a la qual tenen dret fins a sis mesos després de deixar d’estar sota la tutela de l’administració. En aquest sentit, el director d’Afers Socials i Famílies va demanar al govern espanyol que acceleri els tràmits perquè els joves puguin tenir papers com més aviat millor. “Abans aquests tràmits es resolien en un parell o tres de setmanes i ara poden arribar a trigar nou mesos”, va lamentar Iglesias.

D’altra banda, Oliva va negar que en arribar als 18 anys els joves siguin “expulsats” dels centres tutelats per la Generalitat “amb només 50 euros i un entrepà”, contràriament al que va denunciar aquesta setmana Girona Acull. La directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència va exposar que, abans d’assolir la majoria d’edat, s’informa els joves de les ajudes a les quals poden accedir, que són recursos formatius i d’habitatge lligats a un pla de treball. Però, segons va dir, n’hi ha que hi renuncien perquè tenen altres projectes de vida. I va subratllar que tots són majors d’edat.

Prop de 1.500 MENA en un any

Al llarg de l’any passat, van arribar a Catalunya un total de 1.489 menors estrangers no acompanyats (MENA) procedents majoritàriament del Magrib. Una xifra que, segons va destacar Iglesias, “triplica la del 2015 i duplica la del 2016”. I la tendència d’arribada d’aquests joves es manté aquest any: cada mes se’n registren entre 150 i 180 de nous. “Es tracta d’una crisi migratòria que hem d’afrontar de forma compartida entre les diferents administracions del país i el teixit social”, va exposar. El secretari ha explicat que entre l’agost i el desembre de l’any passat la DGAIA va crear 600 places noves, bona part de les quals es van destinar a atendre MENA. Les edats d’aquests nois, majoritàriament entre els 16 i els 18 anys, han afectat l’Àrea del Jove Tutelat i Extutelat. Aquesta unitat ha vist superada en un 40% la previsió de joves que han assolit la majoria d’edat sota la tutela de l’administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.