Societat
30 anys de #ningúdormintalcarrer
Arrels Fundació trasllada el taller ocupacional a un ampli local que els han cedit al carrer Ample
L’entitat amb seu al Raval va celebrar ahir tres dècades de feina durant les quals ha acompanyat més d’11.500 persones sense llar
Una trentena de persones preocupades per la gent que dormia al carrer a Barcelona l’any 1986 són l’origen d’ Arrels . Una fundació que en trenta anys ha acompanyat 11.522 persones sense llar intentant que puguin cobrir les necessitats bàsiques, com l’allotjament, l’alimentació i l’atenció social i sanitària, i facin el seu camí cap a la vida autònoma. Algunes d’aquestes persones eren ahir al matí en un local del carrer Ample de Barcelona. Un local de 650 m² que ben aviat acollirà el t aller ocupacional La Troballa , que serveix per recuperar habilitats personals i socials i que ara està en un espai molt més petit. “És un local cedit –va explicar el director d’Arrels, Ferran Busquets– per una persona que volia col·laborar amb nosaltres i ens va demanar què necessitàvem”. Un col·laborador que prefereix l’anonimat, com molts dels donants i socis –més de 4.000– que ahir també van ser a la inauguració del carrer Ample.
Usuaris, socis, donants, voluntaris (uns 400 actualment) i personal contractat (una seixantena) compartien ahir mil i una històries que han protagonitzat. “Un dia que en Josep Maria Panyella va voler donar un entrepà a una persona que dormia al carrer, li va dir que ja se’l podia posar pel cul. Allà va veure que havíem de cobrir més coses que el menjar”, recordava Tere Iribarren, una de les iniciadores d’Arrels. “No podíem només omplir-los la boca, donar-los menjar –deia Ramon Noró en la mateixa línia–. Va ser important, per exemple, tenir una consigna on podien deixar la bossa.” I ho resumia l’exdirector de l’entitat, Salvador Busquets: “Si la gent s’ajunta es poden fer moltes coses.”