Societat

Societat

La Cellera recupera el dinar tradicional de matar porc

L’antic costum de matar el porc per fer-ne embotits retorna diumenge a la localitat amb la 45a Fira i Festa de la Matança del Porc

És previst un dinar popular amb uns 1.000 comensals

És temps de matança i a la Cellera de Ter fa 45 anys que d’aquesta tradició en fan una festa. L’antic costum de matar el porc per fer-ne embotits i altres aliments que es conservaven durant tot l’any per tal d’abastir les famílies es reviu el segon diumenge de març en aquest municipi de la Selva. La plaça de l’Estació s’omple de graelles i perols per cuinar el porc. Abans es pot seguir tot el procés de la tradicional matança a pagès (descarnar, trinxar, embotir, coure a les calderes...). La festa culmina amb un dinar popular que inclou amanida casolana, fesols vermells amanits amb xinxarelles (que és com anomenen a la Cellera els llardons), fetge amb mantellina (el plat típic del municipi) i carn magra i botifarra.

Destaquen les grans peroles d’aram que es fan servir per coure a foc lent els fesols i xinxarelles i que són les mateixes que, antigament, es passaven per les cases dels veïns de la Cellera els dies que les famílies feien la matança del porc.

L’àpat és obert a tothom, però és de pagament (s’ha de comprar un tiquet). “Hem posat a la venda més de 1.000 tiquets i esperem tenim molta afluència de gent”, explica en Manel Badia, president del Centre Cultural Parroquial, entitat que cada any organitza la festa. Badia agraeix l’aportació dels “gairebé dos-cents voluntaris, entre veïns, comerços i entitats”, que fan possible la jornada. Els beneficis que s’obtenen de la venda de tiquets del dinar es destinaran als actes culturals (teatre, cinema, conferències...) que organitza l’entitat durant tot l’any.

La jornada s’acompanya d’un mercat de productes del porc i artesania, una fira d’antiguitats, cercavila amb els grallers i geganters de la Cellera i una ballada de sardanes. Com a novetat, enguany hi haurà un esmorzar de pagès, amb botifarra i pa amb tomàquet, per anar fent boca.

Més informació:

Reserves per al dinar, al telèfon 972 423086 o bé al correu [email protected] (fins avui divendres)

Preus del dinar: 13 € (menú) i 4 € (serveis: taula, cadira i coberts). El menú infantil val 9 €.

Referent de la cuina casolana

M.J.R.

La festa de la matança del porc a la Cellera de Ter ha esdevingut un referent de la cuina casolana a la comarca. Es va iniciar amb l’intent de recuperar el tradicional àpat familiar que es feia en ocasió de matar el porc en família un cop a l’any. Aquest fet era, per la gent que vivia en l’àmbit rural, la garantia de poder menjar carn i cuinar amb greix una llarga temporada. Això suposava una reunió de familiars i amics. Els uns per ajudar i els altres per celebrar l’esdeveniment. “Les cases convidaven els veïns per tal que els ajudessin i com a agraïment la jornada acabava amb un menú com el que nosaltres oferim diumenge. Potser ens falten les taronges agres, que també es menjaven llavors”, fa broma Badia. Per arrodonir el matí i apropar-nos a la història, la festa inclou una ruta de matar porcs, una caminada per les masies més destacades on es feia la matança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia