Societat

Nou èxit de la matança del porc, a la Cellera

Un miler de persones van degustar, ahir, els fesols vermells

Un miler de comensals van assistir al tradicional dinar de fesols vermells amb xinxarells i fetge amb mantellina, que busca les seves arrels en l’edat mitjana, a la Cellera de Ter.

Ahir, es va celebrar la 44a edició de la Festa de la Matança del Porc, una festa única que vol difondre la matança del porc i, a la vegada, donar a conèixer el patrimoni gastronòmic de la població. Una festa integral i completa, perquè hi va haver tastets típics i casolans, artesania i exposició, visites guiades pel poble i brocanteres.

El plat fort

Un dels actes més esperats era el dinar popular. El primer plat va ser una amanida casolana amb ceba, tomata, taronges agres confitades i escarola o enciam. De segon, els clàssics fesols vermells. Aquests és, sens dubte, un dels ingredients tradicionals de l’àpat que es feia el dia de matar porc a la Cellera i a la comarca: un bon plat de fesols amanits amb xinxarrells (greixons o llardons). De fesols, n’hi ha de moltes menes: del ganxet, de Santa Pau, d’or i plata, menuts i un llarg etcètera. Ara bé, els del dia de matar porc eren, generalment, els vermells, dits d’Osor, que era on millor rendiment treien de la collita pel seu clima fresc i més plujós. Són uns fesols complets i saborosos que amanits amb greix bullent tenen un sabor especial. Som davant d’un plat que es pot considerar del tipus fort que servia per compensar l’esforç de la diada. Es guardaven curosament durant l’hivern just per a aquest dia i era un dels obsequis que hom podia oferir als convidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

El grup de suport als usuaris de Can Bofí Vell, a Badalona, fa una xerrada sobre sensellarisme

Badalona
BANYOLES

Queda desert el concurs públic de la barca “Tirona” a l’estany

Banyoles

Masquef escenifica el seu full de ruta de Figueres fins al 2030

figueres

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

figueres

24 joves del Baix Empordà , becats per la Fundació Impulsa per cursar FP

la bisbal d’empordà

Les estacions de Bordis, Sant Jordi Desvalls i Camallera, més accessibles

bordils
Medi ambient

Formaran voluntaris per preservar la tortuga careta al Garraf i el Baix Penedès

Sitges

Maçanet impulsa la creació del nou polígon de Fontanilles

maçanet de la selva
medi ambient

Els 27 donen llum verda definitiva a la Llei de Restauració de la Natura

barcelona