Societat

Magda Gascón, de Blanes, primera dona del país a comandar una legió manaia

Dijous prendrà el relleu com a nova capitana de la Legió V Macedònica dels armats blanencs

Són formacions amb un percentatge molt baix de dones

La legionària dels Manaies de Blanes Magda Gascón serà a partir de dijous, i durant tot un any, la nova capitana que comandarà la Legió V Macedònica, els armats de la localitat de la Costa Brava. Gascón es convertirà així en la primera dona a tot Catalunya que assumeix el màxim comandament d’uns manaies, unes formacions que tenen un percentatge molt baix de dones. L’únic precedent és de l’any passat quan una dona va capitanejar una petita facció dels Manaies de Girona, però no pas la formació completa com és el cas de Blanes. Els Manaies de Blanes de la Legió V Macedònica inclouen tres dones. Magda Gascón, que regenta una botiga de roba i complements al centre de Blanes, forma part dels manaies des de fa vuit anys. S’hi va inscriure el 2010; feia temps que s’ho rumiava i es va decidir perquè li agradava formar part d’una tradició molt arrelada. Es va estrenar en una trobada de manaies a Amer.

Criteris per triar-la

Per Magda Gascón “és un orgull i un honor” ser la primera comandant d’una legió de manaies d’arreu del país. Considera que ha estat tot un honor haver estat escollida pels seus companys. Els manaies l’han triat per ser la nova capitana atenent als estrictes criteris que serveixen cada any per fer-ho: l’antiguitat a l’associació, la implicació, l’assistència als assajos i activitats que es fan al llarg de l’any i altres mèrits. En aquest sentit, va contribuir a la posada en marxa dels Manaies Iuniores, la nova secció de l’entitat formada per noies i noies que tenen entre sis i setze anys.

El relleu de la capitania dels Manaies Iuniores també la faran dues joves. En aquesta secció hi ha més noies que en la dels grans: quatre legionàries, una arquera i una membre de la banda musical. L’any passat va ser escollida com a nova capitana Jorgina Magallón, de 13 anys, i aquest any passarà el relleu a una altra legionària Elena Canosa, de 15 anys.

En el context de lluita per la igualtat, reclama normalitat. “Sembla mentida que en ple segle XXI encara hi hagi qui pensa que les dones no tenim dret a poder fer qualsevol cosa que fan els homes. Espero que el meu exemple, per petit que pugui semblar, contribueixi a normalitzar aquesta i altres situacions.”

LA FRASE

Espero que el meu exemple, per petit que pugui semblar, contribueixi a normalitzar aquesta i altres situacions
Magda Gascón

LA DATA

2010
és l’any en què
Magda Gascón es va inscriure als Manaies de Blanes

Cerimònia del relleu de capità

Les desfilades de les dues seccions dels Manaies de Blanes atrauen cada any una gran quantitat de públic. La desfilada dels Manaies de Blanes Legió V Macedònica que inclourà la cerimònia del relleu del capità es farà aquest dijous a partir de dos quarts de sis de la tarda, amb una primera cercavila. Cada any es tria un veïnat per iniciar aquesta passejada, i aquest any és Quatre Vents. Després de fer un complet recorregut per aquest barri, a la segona part hi haurà la cerimònia del canvi de comandament, que es farà al nucli antic del municipi, a la plaça Verge Maria, on resideix la nova capitana. La capitana encapçalarà també la desfilada dels manaies el divendres a la nit, a partir de dos quarts de deu, quan els manaies encapçalaran la processó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia