Ampliaran el centre artesà de torneria de Sant Hilari amb un ajut europeu
L’Ajuntament adquirirà maquinària i adequarà una aula de formació a l’espai
Una vuitantena de torners es guanyaven la vida al poble fa seixanta anys
L’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ampliarà el centre artesà de torneria, que obre un dissabte al mes. L’alcalde, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG), veu en l’ajut europeu la possibilitat de potenciar un antic ofici que va arribar a donar feina a una vuitantena de torners en la dècada dels seixanta del segle passat.
Veciana ha explicat que els torners del poble fan exhibicions de la seva feina al centre un cop al mes o bé en la Fira Mercat de les Guilleries, que organitza el consistori al novembre. L’ajut per a Sant Hilari serà de 80.000 euros, i aquest any l’Ajuntament n’hi destina 28.000.
El centre artesanal tindrà més contingut d’aquí a uns mesos, amb una part de la història de la professió i demostracions. L’Ajuntament vol adquirir maquinària i adequar l’espai per a formació. També hi podria haver un laboratori de construcció i crear prototips, afirma Veciana. L’Ajuntament encarregarà, a més, un estudi de la possibilitat d’inserció laboral dels torners. Hi ha com a mínim tres veïns que ara s’hi dediquen. A Sant Hilari, hi ha 5.578 persones censades.
Fusta cremada
Amb l’ampliació del centre, que és a prop del tanatori, l’Ajuntament vol fer ressaltar el pes històric a la vila de l’ofici del torner artesanal, que treballava la fusta i feina objectes quotidians i de decoració amb aquest material. La modalitat de fusta cremada servia per decorar els objectes.
A través d’una proposta del gabinet de consultoria Activa Prospect, Sant Hilari s’ha adherit al projecte transfronterer Coop’Art per impulsar l’artesania al territori a banda i banda de l’actual frontera administrativa entre Catalunya i l’Estat francès mitjançant el programa de col·laboració Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (Poctefa).
El Poctefa vincula catorze socis públics i privats, sota el lideratge de la Cambra Regional dels Oficis d’Occitània. El projecte acabarà el 31 d’octubre del 2020. Hi són també el Consell Comarcal de la Selva, l’Ajuntament de la Bisbal de l’Empordà i el Terracotta Museu de la Ceràmica de la Bisbal, entre d’altres.
LA XIFRA
El Ter-Brugent agafa un altre camí
L’alcalde de Sant Hilari va ser present en la trobada del 20 i el 21 de març a Martres-Tolosana (Occitània) per posar en marxa el Coop’Art. També hi va ser el tècnic de promoció del Consell Comarcal de la Selva Pep Gesti. El Consell ha rellevat el dissolt Consorci del Ter-Brugent, que va rebre un ajut del Poctefa per impulsar l’artesania.
Sense les Planes i Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), el Consell pren un altre camí i potenciarà els oficis dels pobles d’aquest àmbit, per recuperar la memòria d’aquelles activitats que s’han deixat de fer i facilitar que hi hagi relleu generacional i nous valors en feines manuals, segons explica el conseller de Turisme, Quim Vivas (IdSelva). Vivas i Gesti es van reunir dijous a la seu del Consell amb els alcaldes d’Anglès (Àstrid Desset), la Cellera de Ter (David Sarsanedas), Amer (Maria Rosa Vila), Sant Julià del Llor i Bonmatí (Marc Garcia) i Susqueda (Eva Viñolas).