Societat

ANTONI ARGENT

MESTRE DE SECUNDÀRIA I ESCRIPTOR. CREADOR DEL PROJECTE ‘CAN NEN/A SENSE CONTE’

“És molt important que els nens i les nenes creixin amb valors”

La biblioteca del Masnou serà dissabte el marc de la presentació d’‘El pastisser de Torregrossa’, el quart volum d’una col·lecció que vol fomentar l’hàbit lector i la creativitat entre els més petits

Aquest any es presenta el quart títol del projecte Cap Nen/a sense Conte, ideat per dos professors de secundària del Vallès Oriental.

Com se’ls va acudir la idea?
Farà quatre anys li vaig proposar a la Núria Ramon tirar endavant un projecte literari. Havia escrit llibres i tenia ganes de fer alguna cosa per al col·lectiu de nens i nenes. Vaig escriure una història per al meu nebot, l’Oriol, li va agradar i vaig pensar a escriure per a altres infants. Vaig redactar la història i vaig pensar que es podria editar en un format amb il·lustracions que els nens i nenes poguessin pintar. Vaig proposar-li a la Núria, que és il·lustradora i professora de plàstica de secundària, fer les il·lustracions. Li va semblar molt bé i així és com vam començar amb el primer conte, El gat Romeu i el bosc màgic.
És un projecte solidari?
Sí, nosaltres el fem de forma altruista. Intentem editar-ne el màxim nombre d’exemplars per distribuir-los. L’única cosa que guanyem és la satisfacció de veure com arriba als seus destinataris, nenes i nens de tot Catalunya. A més, col·laborem amb diferents ONG i alguns dels nostres contes han arribat al Senegal i a Etiòpia.
Els contes són gratuïts per als nens i nenes que els reben?
Sí, nosaltres busquem ajuts econòmics per finançar-los.
Ha estat difícil trobar-los?
Amb els temps que corren és complicat, però hem pogut convèncer empresaris i alcaldes que és un projecte interessant i ens n’hem anat sortint.
Van començar fa quatre anys i han editat un conte cada any?
Sí, el segon va ser La girafa Popota i l’arbre savi, el tercer La llegenda del drac Dragui i, aquest any, del conte El pastisser de Torregrossa en fem una tirada de 20.000 exemplars.
L’any passat van iniciar la campanya Cap Nen/a Hospitalitzat sense Conte. Tindrà continuïtat enguany?
Sí, vam fer la distribució del conte per tots els hospitals catalans que tenen unitat pediàtrica, que en són 31. Els hospitals ho van agrair molt i els nens i nenes van estar molt contents. Aquest any ho repetirem.
Aquest any tenen nous patrocinadors al Maresme?
Exacte, s’hi han sumat els ajuntaments de Premià de Mar i el Masnou. Vam contactar amb ells i s’hi van sumar perquè van veure que és un projecte bo i amb valors.
Quins valors destaquen?
Com a docent tinc molt clar que els valors ens ajuden a créixer i és molt important que els nens i nenes creixin amb valors. En El pastisser de Torregrossa, per exemple, s’explica que els adults podem aprendre dels més petits. Hi ha un tema d’humilitat, d’aprendre a escoltar.
L’altre objectiu de la iniciativa és el foment de la lectura?
Sabem que el fracàs escolar comença quan hi ha nens i nenes que no saben llegir, per això és molt important incidir en l’aprenentatge de la lectura i que els infants sàpiguen llegir molt bé i sobretot entenguin el que llegeixen.
A quina edat s’adrecen?
A alumnes de primer i segon de primària. Són contes editats amb lletra lligada per facilitar la lectura als més petits. A més, aquest any, el conte inclou la versió anglesa perquè és un idioma que fan a les escoles. En el cas de La girafa Popota i l’arbre savi, també vam posar-hi la traducció al francès.
També volen fomentar la vessant artística?
Sí, volíem que els infants poguessin pintar els protagonistes del conte del color que volguessin. Volem fomentar la creativitat i la imaginació.
En aquesta edició fins on arribarà el conte?
A tot Catalunya a través dels hospitals i totes les escoles que el vulguin, també els farem arribar en format pdf. L’empresa de missatgeria MRW col·labora amb nosaltres i ens fa un preu molt assequible que ens permet fer els enviaments a les escoles.
En el cas de Premià de Mar i el Masnou, com es distribuirà?
A Premià de Mar i al Masnou està previst que tots els nens i nenes de primer i segon de primària el puguin tenir. Al Masnou farem una presentació del conte aquest dissabte, a les dotze del migdia, a la biblioteca.
Després de quatre anys el projecte tindrà continuïtat?
Sí, tenim quatre contes més preparats; en principi el nostre objectiu és que duri molts anys més i que es converteixi en un projecte de país.
Per l’any que ve què preparen?
Serà el cinquè any i tenim previst fer un recopilatori dels cinc primers contes i també estem treballant per poder donar més difusió al projecte amb més activitats i més presentacions per donar-lo a conèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós