Societat

CLAUDIO BRANCHO

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA SALVEM L’OLLA DEL REI

“La urbanització de l’Olla del Rei afectarà espais protegits”

Claudio Brancho és portaveu de la plataforma Salvem l’Olla del Rei, sorgida a Castelldefels per intentar aturar les obres d’un edifici de la UPC a una zona que defensen pel seu interès natural.

Què és l’Olla del Rei?
És un espai natural de què l’estany es va crear de forma artificial el 1998 com a bassa de laminació contra les inundacions. Però la zona natural que l’envolta és una zona humida que és part del delta del Llobregat i està formada per bosc de ribera i llacuna. La zona té diverses categories de protecció. Està parcialment inclosa en l’inventari de zones humides de Catalunya, que inclou zones humides d’interès que no es poden urbanitzar. És també una important bird area, que és una protecció d’ocells internacional, i té també proteccions per als animals que es mouen per la zona.
Quines espècies protegides hi ha a l’Olla del Rei?
L’eriçó clar, que és una espècie protegida en els àmbits català, estatal i europeu, que només es troba a zones concretes del Mediterrani. També tenim hàbitats d’interès europeus com ara els prats humits, i espècies molt interessants en l’àmbit europeu, com ara el martinet menut. A l’Olla del Rei han criat tres parelles i aquest és l’únic punt del delta del Llobregat on han passat l’hivern. També hi hem trobat el martinet menut, el falcó pelegrí i l’astor, un rapinyaire, i hi nidifica també el xot, una mena de mussol migrant de què hem trobat tres parelles. Després, hi ha l’interès social; molts ànecs, per exemple. Hi hem detectat 111 espècies d’ocells.
Per què apareix la plataforma Salvem l’Olla del Rei?
Hi venim sovint per veure ocells i un dia ens vam trobar una tanca. Un grup de gent vam començar a preguntar a gent del Consorci del Delta i ningú no en sabia res, fins que vam esbrinar que estan urbanitzant per construir un edifici complementari d’investigació a l’Institut de Ciències Fotòniques [l’ICFO] de la Universitat Politècnica de Catalunya. Vam contactar amb associacions de Castelldefels i comarcals i vam crear una plataforma per demanar una millor gestió de l’espai pel que fa a aigua i residus, i també per intentar que la zona dreta de l’estany no s’urbanitzi. És la zona humida natural més extensa de Castelldefels, on nidifiquen espècies prioritàries en l’àmbit europeu. La plataforma vol que aquesta part dreta quedi com a espai natural per a conservació i divulgació. S’està construint en camps de reserva quan urbanísticament no s’hauria de construir aquí fins que s’esgotin els espais lliures que hi ha a l’altra banda del campus. Aquest espai té interès natural i l’altra banda del campus, no.
Això no forma part dels espais naturals del delta, oi?
Va haver-hi un conflicte polític en la creació del consorci. Sant Boi, Gavà, Viladecans i el Prat en formen part, però Castelldefels no hi va entrar per una confrontació entre els alcaldes. En un futur, volem que el consorci gestioni també aquest espai. Si s’urbanitza tota la banda dreta, quedarà un estany envoltat per edificis.
Si s’urbanitzés aquesta zona quin impacte tindria?
Afectaria espais d’interès europeu protegits legalment. Es carregaran zones de nidificació del xot, zones d’alimentació de rapinyaires, acabaran amb l’eriçó clar... Deixaran l’estany sense diversitat biològica i baixarà molt la taxa de biodiversitat.
Què connecta aquesta zona humida?
És molt a prop del canal Olímpic i de les pinedes de la Pava, que connecten amb Gavà i la Murtra i arriben fins a Viladecans. Connecta també amb les llacunes de Cal Tet, al Prat.
Què esteu fent per aturar les obres?
Judicialment, estem intentant que es tingui en compte la protecció europea i que aquesta zona urbanitzable es descatalogui i es passi a una altra banda. Intentem negociar també amb els diferents actors per fer-los veure que tenen espais a l’altra banda. No ens neguem a la construcció de nous edificis destinats a la recerca, però no els volem en una zona natural.
Quins són els actors?
El Parc Mediterrani de Tecnologia, l’ICFO, l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament, la Generalitat, l’Incasòl... Ja hem parlat amb l’ICFO i l’Ajuntament.
Quina resposta heu rebut?
Que no tenien ni idea del que els dèiem. I per continuar, que no hi ha res a fer. Que es construirà i que, després, ja veurem què s’hi pot fer. Hem trobat moltes versions contradictòries entre els diferents actors.
S’ha proposat crear una comissió, oi?
Sí, de què formarien part la Generalitat, l’Ajuntament, la UPC i nosaltres, però encara no en tenim data.
I què us plantegeu, llavors?
Diverses accions per fer difusió i donar a conèixer l’espai entre la ciutadania i establir contactes. La plataforma és apolítica i agrupa particulars i entitats locals i ecologistes, com ara SOS Delta i Depana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia